Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Fokus på hallen/entrén

Arkitekten Johan Engström tar oss med på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. I dag är hallen/entrén i fokus.

Vad är den senaste trenden för hallen/entrén?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hatthyllan har försvunnit. Antagligen försöker man få undan saker, bara ha framme det man behöver för dagen. Trenden är att hålla hallen ren och fri, få undan och skapa rymd. Om man inte hittar plats att hänga av sig på är det inte välkomnande.

Hallen är din offentliga utpost i hemmet, en plats där alla tas emot, även de som inte ska bjudas in. Det blir ofta till ett lager med allt från kvitton och pulkor till såväl sommarkläder som vinterkläder - samtidigt. Allt samlas i hallen. Det är dags att rensa, så att inte alla detaljer och olika lukter tar utrymmet ifrån dig.

Vilken är den klassiska färgen i hallen/entré?

Här finns ingen klassisk färg. Det viktigaste är att den är tålig. Vitt fungerar inte. Här är öppet för mörka kulörer. Hallen är ofta ett litet utrymme, så här kan man välja att kosta på sig dyrare färg. Den tvättbara är löjligt bra.

Panelade väggar ger också ökad tålighet.

Hur kan man enkelt förnya en hall/entré?

Färg och ljussättning! Eftersom det inte finns några möbler i en hall.

Eller gör om golvet: Måla det, lägg ett vackert stengolv eller lägg in en bra formskuren entrématta, där skräpet stannar.

Man kan förstås jobba med speglar, vackra speglar. Det är ett självklart sätt att förstora rummet - ett sätt som dock inte alltid funkar. Men om du ska göra en spegelvägg; undvik tillskurna kvadrater och beställ i stället en full spegel, som du passar in mellan tak och golvsockel. Det är dyrt, men ...

Vilken typ av ljus funkar bäst i en hall?

Det ska vara ändamålsenligt och praktiskt. Överdriv inte! Hallen är ofta ett litet rum och det är lätt gjort att ljussätta för mycket. Sätt ljuset där du vill lysa upp, dimma resten av ljuskällorna. Ett fullupplyst hallutrymme kan ta död på rummet.

Vilken är den mest självklara inredningsdetaljen i en hall?

Det måste finnas en bra plats att hänga av sig på - även om det inte behöver vara en hel hatthylla som skramlar tomt.

Ja, bra förvaring är viktigast - för att få undan skor och kläder - och kanske något att sitta på.

Vilken är den vanligaste konsten/tavelmotivet i en hall?

Man själv. I spegeln. I en hall vill man signalera sig själv, tala om vem du är. Det kan vara att man sätter upp sina minnessaker från Paris eller något annat man identifierar sig med.

Hallen är den starkaste kommunikatören.

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen kommer hallen/entrén?

Tja, en femteplats skulle jag säga.

Var är det värsta du har sett av hallar?

Det var i en lägenhet där, när man öppnade dörren och det var upp till en meter från golvet fullt med saker. Hela golvet var ett enda tjockt lager av saker - saker som bara ägaren hade koll på. Där fanns inte plats att känna sig välkommen.

Vilken är den mest ovanliga hallen/entrén du har sett?

Jo, det måste vara fasters gamla hall och valet att dekorera den. Mannen har alltid jagat och i hennes hall fanns hundratals uppstoppade fåglar och djur. Det var spännande och samtidigt makabert. Ett typiskt exempel på någon som visar upp sig genom sin hall: "Hej, här är jag, jag är skogsman och jägare. Här är alla djuren jag har skjutit".

Sen finns det förstås en del andra konstiga hallar, som där man valde att byta ut golvbrädorna mot glasskivor...

johanE1.jpg

Yrke: Arkitekt - MSA
Utbildning: Chalmers Arkitekt
Bor: Hyreslägenhet i Stampen.
Tre ord om din egen bostad: Opretentiös, praktisk, trivsam.

 

Under åtta tisdagar har vi på Bostadssajten gjort en genomgång av rummen i våra hem.

Mest läst