Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fokus på barnrummet

Arkitekten Johan Engström tar oss med på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. I dag är barnrummet i fokus.

Vad är den senaste trenden för barnrummet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det har blivit trendigt att göra trendiga barnrum. Vi gör avkall på det typiska barnrummet, inte rosa och blått utan vitt. Det får gärna vara god smak.

Johan Engström ser det som en ren fördel.

- Vi kletar på för mycket av barnidentitet på barnen; gör dem till små dockor att leka med. I dag betraktar vi dem mer som individer med egna personligheter.

Barn är också delaktiga i inredningen på ett annat sätt.

- De ser make overs på tv precis som vi. Sen vill de vara med och "stajla" sitt rum.

Vilken är barnrummets klassiska färg?

- De klassiska barnfärgerna är alltid pastellerna, något som vi börja lämna nu. Det blir mer och mer vuxenfärger i barnrummen; mer sparsmakat; ett par starka helfärger som matchar mot en neutral miljö.

Hur kan man enkelt förnya ett barnrum?

- Det enklaste sättet är att plocka i ordning. Plocka ner allt på väggarna och börja om. Ordna sakerna i grupper.

Johan Engström tar pubmiljöer där saker och ting liksom bara hamnat på väggarna som ett avskräckande exempel.

- Knepet är att planera, gruppera och vara strukturerad. De bästa miljöerna är där det ser ut som mischmasch och kaos men allt är egentligen väldigt genomtänkt.

Vilken typ av ljus fungerar bäst i ett barnrum?

- Ljuset ska vara ändamålsenligt. Ha ett bra allmänljus i taket - det aldrig fel med dimmer. Se till att det finns en bra och flexibel arbetslampa över skrivbordet - så att man kan lysa på saker på olika sätt. Och så en bra sänglampa!

Johan Engström vill också lysa upp mörka hörn i barnrummen.

- Ha lite dold belysning på de mörka ställena. Använd ljusslangar eller julgransbelysning. Häng som en klase i ett hörn, eller lägg slingan på en hylla. Se till att ljuset blir indirekt; lägg det till exempel högt uppe på eller bakom en hylla. Ljuset kan sänkas till minimum styrka.

Att lysa upp hörnen är viktigt eftersom barnen inte rör sig som vuxna i rummen.

- De är på golvet och överallt. Jag tycker man ska tänka på det även när det gäller fönster. Om man ritar nya barnrum eller har möjlighet att välja, sätt fönstren i låg höjd. Har ni en fransk balkong, gör ett barnrum av det rummet!

Vilken är den viktigaste inredningsdetaljen i barnrummet?

- Det ska finnas en plats att sova på och bra förvaring. Alla prylar ska lätt kunna plockas undan - särskilt som barnen i dag simmar i prylar.

Det är basen, men Johan Engström slår ett slag för en annan viktig "detalj".

- Något som är superviktigt är ett bra skrivbord; stabilt så att de kan stå på det - för det gör de - och lätt att tvätta av, när spritpennorna har gått igenom pappret. Bra laminat på stadiga ben, kort och gott.

Han vill inte se några kontorsstolar i barnrummet. Stadigt på fyra ben ska det vara där med.

- Barn pysslar väldigt mycket i dag. Ge dem en ordentlig arbetsyta som lätt kan göras tom och ren.

Vilken typ av konst är vanligast i barnrummet?

- Motiv från barnfilmer. Varumärkena fyller väggarna.

Men han betonar att det inte är den viktigaste konsten.

- Det är det egna arbetet förstås.

Johan Engström vill ha gott om plats för att sätta upp det barnen själva skapar.

- Det måste vara lätt att sätta upp det. Måla gärna en ordentlig enfärgad ruta på väggen, minst två gånger två meter. Sätt upp alla arbeten där. Mot svart bakgrund ser allt prydligt ut!

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen kommer barnrummet?

- Kan vi plötsligt, så här på slutet kasta om och säga att för dem som har barn är barnrummet det viktigaste rummet. Kanske tänker vi inte så mycket på det, men har man ett fungerande och bra barnrum i sitt hem vill barnen vara där och behöver inte ta en massa annan plats i anspråk.

Han poängterar att det är viktigt att barnrummet ligger nära de andra aktivitetsrummen. Då behöver barnen inte lämna det de håller på med för att ha koll på omgivningen.

- Ett enkelt tecken på att barnrummet är bra är att barnen gärna vill vara där.

Vad är det värsta du sett i ett barnrum?

- Svårt. Jag tycker föräldrar är ganska bra på att göra bra barnrum i dag. Kanske är trångboddheten det som blir svaret, när man måste använda en fönsterlös klädkammare för att ge alla barnen ett eget rum.

Bättre då tycker han att dela med ett syskon. Johan Engström har själv gjort en lösning där han i stället för att sätta syskonen i varsitt litet rum, lät dem få två rum i fil tillsammans.

- Jag öppnade ordentligt mellan rummen. Det ena rummet blev helt och hållet för att sova, det andra helt och hållet för samvaro. Det fungerade bra.

Vilket är det mest ovanliga barnrum du har sett?

Johan Engström har svårt att tänka ut något, men någon dag efter att vi talats vid skickar han ett mejl med bilder från ett hem i Hälsingland. Det är Antonio Miguel och hans fru, före detta göteborgare som i sitt barnrum har byggt upp ett helt träd.

- Inuti trädet finns en rund madrass som sovplats. Tänk att som barn krypa in i ett ihåligt träd för att sova! Sagorna formligen skapar sig själv inne i barnets drömvärld!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.