Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Fokus på badrummet

Arkitekten Johan Engström tar oss med på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. I dag är badrummet i fokus.

Vad är den senaste trenden för badrummet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De stora badkarens tid är förbi. Nu vill vi ha ett badkar där vi kan sitta, gärna två, men det ska inte vara en hel familjehörnspöl. Det gör badrummet nästan dubbelt så stort. Och drar ner vattenförbrukningen.

Något som borde komma mer är dubbelduschar. Då kan man duscha två samtidigt. Om man dessutom bygger in toaletten och sätter in dubbelhandfat kan man vara fem i badrummet samtidigt - och lösa familjepusslet.

Vilken är badrummets klassiska färg?

– Vitt kakel så klart. Och rutigt klinkergolv. Det kan vara svart och vitt, brunt och vitt, rött och vitt och så vidare, färgen på den mörka delen spelar inte så stor roll. Rutorna ska ligga på snedden med en rak ram runt. Det är klassiskt!

Hur kan man enkelt förnya ett badrum?

– Textilier igen... badrumsmatta, duschdraperi och handdukar. Andra sätt är att jobba med speglar och kanske ett trallvirke på golvet.

Vilken typ av ljus fungerar bäst i ett badrum?

– I ett badrum ska du ha spottar. En spott över vattenspegeln i toaletten, en spott över bottenventilen i handfatet och en spott över duschutrymmet. Sen kan du sprida de andra spottarna som du vill. Lågvolt gör att det blir det säkert även i våtutrymmen.

Plus att man ska ha ett extraljus vid spegeln.

Vilken är den viktigaste inredningsdetaljen i ett badrum?

– Det viktigaste är att ha en bra duschlösning, så att man inte blöter ner hela badrummet. Arbeta med bra glasning av duschen. Det finns mycket roligt glas att jobba med i dag.

Vad är det vanligaste konstmotivet i ett badrum?

– Det inskränker sig till små figurer som gästskyltar, namnskyltar och kanske något ordspråk som handlar om toalettbestyren. Eventuellt små skålar med doftande blad.

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen hamnar badrummet?

– Badrummet är nummer fyra.

Vad är den värsta grejen du har sett i ett badrum?

- Det värsta jag sett var nog min egen lösning, 1988 i Majorna, på ett rivningskontrakt. Det var en mycket liten, trång toalett, med tank i taket och kedja och jag fick måla hur jag ville eftersom inget skulle sparas. Jag var inte arkitekt då, men jag använde mig ändå av något jag använder ännu i dag: att vända på problemet.

Istället för att vidga med ljus målade Johan Engström väggar och tak i svart.

- Det var en högblank färg, som gav en spegeleffekt så att man inte visste riktigt var väggar började och slutade.

Toalettsitsen, spoltanken och rören blev vinröda. Tvättstället var viktorianskt med en marmorplatta bakom och Johan Engström satte upp en spegel med guldram och pimpade vidare med en gremlinfigur och ett kristusansikte och från turistshoppen utanför Nôtre Dame.

- Plus ett fotoporträtt på Rutger Hauer i rollen som liftaren och torkade röda rosor. Det var nog det värsta badrummet.

När han flyttade en våning upp i fastigheten blev nästa badrum helt vitt.

Vilket är det mest ovanliga lösningen i ett badrum som du har sett?

- Det var en märklig beställning av några som ville ha badkaret inmurat med mosaik. Det var lyckat så när som på att badkaret blev så jäkla stort att de fick förstärka bjälklaget, skaffa en extra varmvattenberedare och sätta golvvärme innanför mosaiken för att man alls skulle kunna bada varmt.

johanE1.jpg

Yrke: Arkitekt - MSA
Utbildning: Chalmers Arkitekt
Bor: Hyreslägenhet i Stampen.
Tre ord om din egen bostad: Opretentiös, praktisk, trivsam.

 

Under åtta tisdagar har vi på Bostadssajten gjort en genomgång av rummen i våra hem.

Mest läst