Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

9816b1024.jpg

FN: "Civila har avrättats"

Regeringsstyrkor i Syrien har bombarderat städer, genomsökt hus och avrättat civila de senaste tre månaderna, säger FN:s utredare Paulo Sergio Pinheiro inför FN:s människorättsråd i Genève. Människorättskränkningar har begåtts i "alarmerande omfattning".

I en rapport, som Reuters tagit del av, konstaterar FN att styrkor som är lojala med den syriska regimen "kan ha varit ansvariga" för massakrer i bland annat Hula, då fler än 100 personer mördades.

Men FN-gruppen, som varit på plats i Syrien för att granska misstänkta krigsbrott, säger även att den beväpnade oppositionen i landet har torterat och avrättat soldater och att rebeller allt oftare använder bomber i kampen mot president Bashar al-Assads regim.

Fredssändebudet Kofi Annan har föreslagit att Iran ska ingå i en ny handlingsgrupp om Syrien. Gruppen ska troligen mötas i Genève på lördag, men vilka som ska delta är ännu inte fastslaget. Det har talats om de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd - USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland - samt viktiga länder i regionen: Saudiarabien, Qatar, Irak, Turkiet och Kuwait, samt möjligen då Iran.

Ett iranskt deltagande är dock kontroversiellt.

Moskva är för ett iranskt inflytande, medan Washington helt avvisar tanken om att Iran ska vara med i handlingsgruppen.

Enligt anonyma källor vill Annan ha "en uppgörelse" mellan Ryssland och USA om Irans inflytande och om vilka andra länder och deltagare som ska bjudas in till handlingsgruppens möte.

Annan har tidigare sagt att Iran "måste vara en del av lösningen" i Syrien, men har inte uttalat sig offentligt med krav om att Iran bör ingå i helgens planerade Syrienmöte.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och den ryske kollegan Sergej Lavrov möts på fredag i S:t Petersburg.

Beväpnade män stormade i dag den regimvänliga tv-kanalen al-Ikhbariya i Damaskus och dödade minst tre anställda, rapporterar Reuters och AFP med hänvisning till statliga medier. Sprängämnen ska ha placerats ut och tv-kanalens studio totalförstörts.

Mest läst