Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Flytten till nya kanalhuset<br>snart klar

    Radion är redan på plats. Och det går dagliga flyttlass från Sveriges Television. GP har gått husesyn i det nya högkvarteret för public service.
    Längst upp i den glasade spetsen - med operan, Läppstiftet och Göteborgs skyline i blickfånget - skall Västnytt presenteras.
    En vacker sommardag är det en storslagen kuliss.
    - Men det är inte lika roligt när det är disig novemberkväll utanför fönstret, säger Anders Janocha, teknikutvecklingschef på SVT Väst.
    För ett kort ögonblick ser han lite bekymrad ut över huset som han i övrigt lovordar.

    Om två veckor är flytten från Synvillan på Delsjövägen avklarad. Då är produktionen i full gång i den spektakulära byggnaden på Norra älvstranden som kameratillverkaren Hasselblad tvingades lämna.
    SVT packar ihop sig på 14 000 kvadratmeter - jämfört med 22 000 som disponerats på Delsjövägen.
    Från att ha haft tillgång till flera studior får SVT nu en enda där stora produktioner som På spåret kan spelas in.
    Den är också betydligt mindre än den största studion i det gamla huset (425 kvad-ratmeter mot 600 kvadrat).

    Men med ny produktionsteknik, ny teknik för ljussättning och effektivare användning av ytorna har SVT fått ett tv-hus som känns både exklusivt och supermodernt.
    Det är fortfarande tomt i lokalerna och installationsarbeten pågår överallt. Och det är svårt att veta hur trångt det blir när alla har flyttat in.
    De personliga arbetsplatserna i kontorslandskapet är små, och skrivborden står tätt.
    - Vi har satsat på gemensamma ytor för effektiva möten, säger SVT Västs chef Gunwi Silander.
    Längs glasväggen med utsikt mot hamnen löper en enda lång bänk där färggranna kuddar skall skapa en miljö för det som brukar kallas för kreativa möten.
    Fortfarande är det mest Hasselblads färger i huset - en sober gråskala - men inredningsarkitekten från Wingårds har låtit sig inspireras av SVT:s testbild med regnbågsbalken.
    - Det blir en medvetet brokig miljö, som symboliserar vårt breda uppdrag, säger SVT Västs informationschef Martina Wahlström.

    Vidunderlig utsikt
    När solen ligger på som den gjorde i går skyms utsikten av mörkgrå värmedämpande gardiner. Ändå har husets kylanläggning en hel del att göra.
    SVT har behållit två utrymmen från Hasselblads tid. Det ena är den biosalong där kameratillverkaren brukade visa sina avancerade bildspel.
    - Det ger oss möjligheter som vi tidigare saknat att ta emot publiken och studiebesök, säger Martina Wahlström.
    Det andra är personalmatsalen längst upp i glashuset, med vidunderlig utsikt över hamnen och en liten terrass att gå ut på.

    Men det är inte bara byggnaden och inredningen som är fräsch. Flytten har också gett SVT chansen att göra stora tekniska satsningar på digital produktionsteknik. Det gäller både bild och ljud.
    Allt ljud spelas in och redigeras för att kunna sändas i hemmabioformatet 5.1.
    Och i tv-husets hjärta - med hylla efter hylla med digital utrustning - står hårddiskar som kan lagra svindlade 64 Terabyte (motsvarande 8 000 moderna bärbara datorer).
    Tv produceras med andra flöden nu än när huset vid Delsjövägen byggdes. Stora direktsändningar eller studioinspelningar som repeterades under flera dagar, med många personer inblandade, krävde mer utrymme.
    Nu är studiotiden kortare, och mer arbete görs av ett fåtal personer när allt packas ihop och snyggas till.
    SVT:s lokalisering till Norra älvstranden är en framgång för Göteborgs kommunledning som under många år lobbade för att tv-huset skall bli ett nav i ett mediekluster.

    Ekonomiskt acceptabelt
    Nu dammas det projektet av igen av samarbetsbolaget Lindholmen Science Park. Hypotesen är att små produktionsbolag, och företag som utvecklar innehåll och teknik för mobiler och andra digitala medier, skall växa upp i tv-husets närhet.
    SVT-ledningen ratade först idén om att bygga nytt på Lindholmen. Till sist blev Hasselbladhuset ett ekonomiskt acceptabelt alternativ.
    Men när debatten är som hetast om SVT:s framtid skulle det futuristiska glashuset på älvstranden kunna sticka i ögonen på människor som funderar över om public service är värt licenspengarna.
    SVT-chefen Gunwi Silander är medveten om risken.
    - Men nytt är alltid fint, säger hon. Det hade det varit även om vi byggt någon annanstans. Syftet med att flytta är ju att det skall bli en mindre yta och effektivare verksamhet. Jag tycker att tittarna skall känna sig glada och stolta över vårt fina hus.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.