Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Flytta inte till dyrare bostad"

  Undvik att höja omkostnaderna just när du får lägre inkomster. Det är Elida Kindhs bästa tips för att klara sig bra ekonomiskt under föräldraledigheten.

  Nio veckor gamla Eliana har varit vaken nästan hela natten. Men nu är klockan två på eftermiddagen och hon verkar lite trött. Det är hennes mamma också.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag är glad att jag kollade upp hur det funkar med föräldrapenningen innan Eliana föddes. Nu hade jag aldrig orkat sätta mig in i allt.

  Eliana är en mycket efterlängtad bebis. Hon kom till efter fem år och på nittonde försöket genom fertilitetsbehandling.

  Elida Kindh är ensamstående. Därför har det varit extra viktigt att i god tid planera ekonomin och hur dagarna ska tas ut. Det är nämligen inte säkert på att det finns någon annan att falla tillbaka på om något skulle gå fel, även om Elida fått mycket hjälp av sin mamma.

  - Allt måste helt enkelt fungera.

  Elida Kindh läste på om föräldrapenning och satt och ritade tabeller och staplar långt innan Eliana var född. Yrket som socialsekreterare gör att hon är van att ha att göra med Försäkringskassan.

  - Det underlättade säkert. Annars hade jag nog tyckt att det var ganska krångligt.

  Att Elida tog ett lån på 100 000 kronor till fertilitetsbehandlingarna gjorde att hon helt enkelt var tvungen att räkna på hur mycket hon skulle ha råd att amortera.

  När Eliana var nyfödd kunde Elidas mamma ta de första tio pappadagarna. Hon skötte markservicen hemma, gjorde i ordning frukostbricka på morgonen och var allmän hjälpreda.

  - Det var jättelyxigt.

  Föräldrapenningen kan däremot inte överlåtas till någon annan än den andra föräldern.

  Elida tar ut sju dagar i veckan, nästa år något färre, och kommer vara hemma i ett år och fyra månader – om hon får dagisplats i tid. Helst hade hon velat spara dagar till lov och studiedagar när dagis är stängt, men det tillåter inte ekonomin.

  - Men jag har de 90 lägstanivådagarna kvar till sånt.

  Elida får bostadsbidrag och har bett om sammanslagning av de två CSN-lånen under nästa år, när hon inte jobbar. Men det gäller att ha koll för att inte bli återbetalningsskyldig för bostadsbidraget.

  - Jag ska få en föräldraledighetsbonus av jobbet på 10 000. Jag hoppas verkligen den betalas ut i år och inte i januari.

  Kommer bonusen i januari kan hon nämligen inte få bostadsbidrag.

  Elida och Eliana bor i en tvåa i Gårda. Att bo i en liten lägenhet med en bebis tycker hon inte är något problem.

  - Jag tror att ett fel många gör när de får barn är att flytta till en större bostad direkt. Då höjer man sina omkostnader när man har mindre inkomster än vanligt. En bebis tar liksom ändå ingen plats och all plats samtidigt. Det är bättre att vänta ett tag med att flytta.

  Elida går en utbildning några dagar i månaden. Framöver är tanken att Elidas mamma – som fortfarande jobbar – ska rycka in och passa Eliana. Elida kan inte få ut föräldrapenning under den dag hon utbildar sig men måste ändå ge pengar till sin mamma för att hon ska ha råd att vara borta från jobbet.

  - Här är det uppenbart att systemet inte är anpassat för ensamstående. Det bästa hade varit om jag kunde överlåta dagar till mamma.

  På samma sätt tycker Elida att jämställdhetsbonusen slår fel.

  - De som redan har två inkomster får en bonus. Jag får ingenting. Men det visste jag ju innan. Det verkar inte finnas någon politisk vilja att underlätta för ensamstående.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.