Frihamnen blir plats för tillfälliga flyktingbostäder.
Frihamnen blir plats för tillfälliga flyktingbostäder.

Flyktingar får bostäder i Göteborgs frihamn

ANNONS
|

Sedan före sommaren har fastighetskontoret i Göteborgs stad jobbat med uppdraget att ta fram 1000 tillfälliga bostäder för nyanlända och andra som har svårt att hitta en bostad på den ordinarie marknaden. Parallellt har styrelsen för Älvstranden utveckling drivit på för att skapa tillfälliga bostäder i delar av Frihamnen, fram till dess att området får en permanent bebyggelse.

Nu möts de här projekten.

På styrelsemötet igår beslutade Älvstranden utveckling att 1000 tillfälliga bostäder ska byggas, på land och på vattnet, på den pir som är närmast tv-huset på Lindholmen. Tanken är att de ska stå klara efter sommaren 2016, och eftersom den delen av Frihamnen ligger sent i exploateringen kommer de att kunna stå kvar ganska länge.

ANNONS

– De kommer att kunna stå där i upp till 15 år, säger Mattias Jonsson, ordförande i Älvstanden utveckling AB.

Tanken är att ungefär en tredjedel skaanvändas av socialt utsatta, en tredjedel ska bli studentbostäder och en tredjedel ska användas som företagslägenheter.

– Det är viktigt att få en blandning och en mix av boende, säger Mattias Jonsson.

GP har tidigare berättat öm att Göteborg stad planerar att ta fram 1000 tillfälliga bostäder för att lösa det akuta behov som finns, bland annat som en följd av flyktingsituationen, och att man kommer att använd moduler för att klara målet.

Magnus Sigfusson, direktör på Fastighetskontorets säger att man tittar på många olika platser där modulerna kan placeras.

– Det finns några platser i staden där vi har större möjligheter att hitta större ytor som kan tåla volymer. Frihamnen är en sådan plats. Där finns plats och ganska få närboende som kan känna sig störda. Risken för överklagande är ganska liten, säger han.

Men även om Frihamnen har stora ytor är det en balansgång hur stor del av bostäderna man kan samla på en och samma plats.

ANNONS

– Vi vill inte bygga upp ett flyktingläger med tusen bostäder. Det mår inte staden bra av och det mår inte de som ska bo där bra av. Därför letar vi fler platser, säger Magnus Sigfusson.

För ett par år sedan gjorde fastighetskontoret en markinventering, när man letade efter lämpliga platser att placera tillfälliga studentbostäder på. Nu kompletteras det med en liknande inventering av kommunala bostadsbolaget Framtidens markinnehav.

Sannolikt blir anläggningen i Frihamnen den enda större samlingen moduler. I övrigt är ambitionen att bygga mindre i Framtidens större bostadsområden.

– Vi tittar på var det finns tomma ytor i anslutning till dem, där vi kan slå upp 20-30 bostäder, alltså ett hus till där det redan finns många.

Ni vill alltså hellre sprida ut de här bostäderna snarare än samla dem på få platser?

– Ja, absolut. Det kanske är en snabb lösning att samla dem, men då bygger vi andra problem i stället. Så vi vill hitta lagom stora platser och bygga lagom mycket, så att vi inte plötsligt får ett stort logistikproblem eller problem med skolplatser till de barn som ska bo i de här bostäderna. Det gäller att använda samhällets befintliga strukturer i så stor utsträckning om möjligt.

ANNONS

Parallellt med arbetet att hitta platser att bygga moduler inventerar man stadens alla lokaler för att se om det finns någon som inte används i dag och som går att göra om till bostäder på kort eller lång sikt. Ett exempel är Kålltorps äldreboende, som inte används i dag, och som Magnus Sigfusson bedömer går att bygga om med ganska enkla medel.

Han säger att det handlar om att hitta en nivå som är acceptabel, inte om att allt ska hålla samma standard som det som byggs i vanliga fall.

– Om vi inte löser detta hamnar folk i tält ute på åkrar. Alternativet är mycket värre än att vi fixar något som är tillräckligt bra just nu.

Trots att frågan har högsta prioritet så dröjer det alltså till nästa år innan vi ser de första tillfälliga bostäderna. Bygglovsprocessen måste ha sin gång, även om det rör sig om tillfälliga byggen.

Och de löser bara en del av stadens bostadsproblem.

ANNONS

– Vi vet att det behövs mer. Så samtidigt jobbar vi på med alla permanenta spår. Vi jobbar på många plan. De tillfälliga lösningarna är inte svaret på problemet, säger Magnus Sigfusson.

ANNONS