Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Flygning i aska möjlig

Klartecken i övriga Europa men fortsatta askmoln över Skandinavien och norra Skottland. Men nu har Transportstyrelsen fattat beslut som ökar möjligheten att flyga – även i askmoln.

Därmed blev det möjligt att flyga i hela Sverige.
– Med de nya reglerna är hela Sveriges luftrum nu öppet för certifierade flygbolag, säger Susanne Rundström, pressjour på Swedavia.

Transportstyrelsen beslutade på torsdagen att införa tre zoner i svenskt luftrum, mot tidigare två. Dessutom tillåts flygning i det som klassas som zon två, där det finns viss aska. Detta gör det möjligt att flyga i en mycket större del av luftrummet.
De svenska reglerna anpassas till EU:s, där zon ett har totalt flygförbud, zon två har flygning med restriktioner och zon tre är askfri. För att få flyga i zon två måste nu flygbolaget ha särskilt tillstånd, flygningen måste tidsbegränsas och utökad kontroll måste göras av motorer och fönster.

Allt öppet
Före beslutet hade SAS klagat över att Sverige och Finland var de enda länderna i Europa utan tre zoner. SAS ville också få flyga i zon två.
Finland, Norge, Sverige och norra Skottland hade problem på torsdagen, medan trafiken i övriga Europa var mer normal.

På torsdagskvällen var ännu några flygplatser stängda i Sverige. Men efter att reglerna trätt i kraft klockan 20 öppnade Malmö Airport i Sturup. Samtidigt stod det klart att flygplatserna Arlanda och Bromma i Stockholm, Landvetter och Säve i Göteborg, Örnsköldsvik, Skellefteå, Sundsvall Härnösand, Västerås, Umeå och Borlänge alla hamnade i zon två eller tre. Därmed kan allt luftrum i Sverige trafikeras av flygbolag med rätt tillstånd.

Reykjavik stängd
Vulkanen vid Eyjafjallajökull var på torsdagen fortsatt stabil, även om utbrottet ännu pågick, uppgav isländska myndigheter.
– Rökplymen förblir låg och skalven har inte ökat, sade en talesperson för de isländska räddningsmyndigheterna.
I onsdags uppgav seismologer att rökplymen minskat till ”obetydliga” nivåer, men vulkanaskan tvingade på torsdagskvällen islänningarna att för första gången sedan vulkanutbrottet inleddes förra veckan stänga flygplatsen i Reykjavik.

Askprognos fredag morgon
Mest läst