Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Daniel Sziranyi, i mitten, är en av de som startade en Facebookgrupp för att protestera mot ett tillfälligt flyktingboende i Bagaregården. Han menar att det är bättre att bygga mer småskaligt och långsiktigt för att kunna integrera de nyanlända in i samhället. En som inte håller med är Sabina Claesson, uppvuxen i Bagaregården, som tror att området kan få ett uppsving när nya flyttar in. "Det är egoistiskt att sätta sig emot det"

Flygblad mot flyktingboende i Bagaregården

Efter att Göteborgs stad meddelat att det kan byggas ett tillfälligt flyktingboende på Ånäsfältet rann bägaren över. Tillsammans med en vän startade Daniel Sziranyi en Facebookgrupp för att protestera.

– Det handlar inte om att boendet inte passar in i vår stadsdel. Men jag är orolig att vi tar oss vatten över huvudet i Göteborg och inte inser vidden av vad det är som sker, säger Daniel Sziranyi.

I förra riksdagsvalet kandiderade han för Moderaterna men menar att denna protestauktion är helt opolitisk.

– Vi vill hålla det här sakligt och tona ner det politiska. Jag är här som privatperson, inget annat.

Enligt planerna kan ett boende med plats för 500 personer komma att byggas på Ånäsfältet i Bagaregården. Sziranyi menar att det är helt fel strategi att bygga så pass stort. Han anser att det är bättre att bygga mer småskaligt och långsiktigt för att kunna integrera de nyanlända in i samhället.

– Kommunen måste börja titta på andra alternativ. Vi har inte haft något att säga till om i det här än.

Ett tjugotal personer från Facebookgruppen med drygt 300 medlemmar samlades klockan tio på lördagsmorgonen för att knacka dörr i området och dela ut flygblad med information om vad som sker. Ett av argumenten som lyftes fram var att man var orolig för att byggandet skulle förstöra Bagaregårdens sista grönområde. Enligt Sziranyi används fältet flitigt av idrottare och motionärer.

Kan inte en gräsplans försvinnande ses som ett lyxproblem i och med att folk flyr krig?

– För att kunna ta emot så pass många måste vi vara förberedda med vård, skola och ordentliga boenden. Det är också ett säkerhetsproblem. Folk är rädda för vad som kan hända.

En som däremot välkomnar byggandet är Sabina Claesson. Hon är själv uppvuxen i Bagaregården och tror att området kan få ett uppsving när nya personer flyttar in.

– Jag tycker det ska vara en självklarhet att hjälpa till så gott det går. Det är egoistiskt att sätta sig emot det. De handlar bara om att folk är bekväma och inte vill ändra på något.

Hon menar att det i grund och botten handlar om en osäkerhet.

– De tror att brottsligheten ökar och att det blir osäkert, det är klart att man kan vara rädd men det blir inte bättre av att bara skjuta det ifrån sig. Om det inte byggs här så blir det någon annanstans.

På tisdag klockan 17 kommer stadsdelsnämnden i Örgryte-Härlanda att ha ett sammanträde. Tidigare uppgifter i GP gjorde gällande att det skulle vara ett informationsmöte då, men det stämmer inte. Ett sådant kommer dock att hållas i stadsdelen vid ett senare tillfälle, men datum för detta är ännu inte spikat

• • •

Fakta: Detta har hänt

I veckan presenterade kommunen förslag om att bygga tillfälliga bostäder för barnfamiljer och ensamkommande som beviljats permanent uppehållstillstånd.

Totalt rör det sig om tolv boenden runt om i Göteborg.

Byggnaderna ska stå som längst i 15 år.

Förslagen har väckt starka känslor.

Här planeras boenden att byggas:

Ånäsfältet, Bagaregården

Kärralundsvallen, Örgryte

Björkekärrsplan, Sävenäs

Fridkullagatan, Krokslätt

Lilla Glasmästaregatan, Kroksslätt

Hinsholmen, Älvsborg

Fiskebäck, Västra Göteborg

Väster om Lemmingvallen, Utby

Amundön, Brottkärr

Askimsviken, Hult

Skintebo småbåtshamn

Tuve, Norra Hisingen

Mest läst