Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Flickan hoppade framför tåg

Den 13-åriga flickan kränktes på nätet. I fredags dog hon. Polisen tror att det är självmord. En tonårspojke misstänks för att ha framkallat händelsen.

Flickan var från Kumla. I fredags ställde hon sig framför ett tåg och dog. Under helgen framkom uppgifter som gör att polisen misstänker att hon utsatts för kränkningar på nätet, mobbats och hotats.

Enligt polisen finns det en huvudmisstänkt - en tonårspojke, möjligen i 15-årsåldern. Dessa uppgifter bygger dock på inte helt tillförlitlig information på nätet. Det går till exempel inte säkert att säga vem som står bakom ett alias eller nickname (smeknamn). Det kan användas av flera med samma lösenord.

- Vi har ingen misstänkt, men uppgifter som polisen bearbetar för att kunna fastställa identiteten, säger kammaråklagare Pia Åsberg, som leder förundersökningen.

Utredarna kommer tills vidare inte publicera den misstänkte tonåringens alias.

- Jag har beslutat avvakta med det. Vi vill själva försöka knäcka vem som döljer sig bakom det först, säger kammaråklagare Pia Åsberg.

Brottsmisstankarna gäller i nuläget utnyttjande av barn för sexuell posering. Men nya brott kan tillkomma, som sexuellt ofredande, olaga hot eller olaga tvång, beroende på hur utredningen utvecklas.

Ytterligare en flicka misstänks ha utsatts för liknande brott, möjligen av samma pojke.

- Vi råkar känna till två brottsoffer, men det är sannolikt flera. Vi går ut med information för att vi vill förebygga att nya brott begås. Vi vill också få tag på tjejer som haft kontakt med samma person och drabbats, säger Örebropolisens presstalesman Mats Nylén.

GP har tagit del av en film som den 13-åriga flickan själv ska ha laddat upp på nätet. På det drygt fyra minuter långa Youtube-klippet berättar hon att hon utsatts för mobbning på nätet under längre tid.

Hon har kallats "tjock" och "störd". Det har också skrivits nedsättande kommentarer om hennes familj.

Hon berättar också att i en kommentar har hon uppmanats att ta livet av sig, för att hon är "så ful".

Mats Nylén utesluter inte att det kan vara fler gärningsmän.

- Vi utreder om det kan vara en grupp av personer. Det är ju inte helt ovanligt att grupptryck gör att man som enskild gör saker som man annars inte skulle göra.

Enligt Nerikes Allehanda på nätet gjorde en flicka, född 1998, i slutet av januari en polisanmälan om sexuellt ofredande på nätet och hördes av polisen i måndags. Den som låg bakom använde samma alias som i fallet med 13-åringen.

I den utredning om näthat som polisen bedriver i Göteborg efter oroligheterna vid Plusgymnasiet i december är två ungdomar misstänkta, 15 och 17 år gamla. Enligt åklagaren är utredningen klar i mitten av april.

Mest läst