Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Flicka tvingades ljuga för läkarna

En pappa i Skåne kan vänta åtal efter att ha tagit ut över 100 000 kronor i månaden för att vårda sin dotter. Flickan visade sig inte alls ha funktionsnedsättning utan tvingades ljuga av pappan.

Allt mer assistansfusk polisanmäls.

Från sju års ålder fram till i fjol höstas har den nu 18-åriga flickan isolerats i hemmet, inte fått gå i skola och förklarats infantil utan förmåga att uttrycka sig på annat sätt än med ljud- och kroppsspråk. För att vårda henne har hennes pappa fått ut över 25 000 kronor - i veckan.

Nu visar en utredning att hon sannolikt har en hög funktionsnivå, skriver City Malmö. Åklagare väntas snart väcka åtal vid Malmö tingsrätt mot pappan för grovt bedrägeri och bidragsbrott.

Allt uppdagades då flickan rymde från föräldrarna och anmälde pappan för olaga hot. Därefter omhändertogs hon och placerades på ungdomshem, där socialtjänsten gjorde den utredning som visar att hon, tvärtemot alla tidigare diagnoser, sannolikt har en hög funktionsnivå.

Sedan flickan var sju år gammal misstänks pappan ha instruerat henne hur hon skulle bete sig i kontakt med socialtjänsten, läkare och psykiatriker med resultat att hon bedömdes behöva personlig assistans 98 timmar i veckan, skriver tidningen.

Efter avslöjandet förbjöds fadern att ha kontakt med dottern. Han greps i somras och misstänks för grovt bedrägeri och bidragsbrott. Förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Bo Birgerson, bekräftar för tidningen att härvan gäller flera miljoner kronor.

-Det här är extremt allvarligt på flera sätt. Dels är det brott som handlar om stora pengar. Dels riskerar det att misstänkliggöra människor som på goda grunder både behöver och får assistansersättning, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

TT: Kontrolleras det här tillräckligt noggrant?

-Försäkringskassan har det högt på sin priolista. Mer kan alltid göras, men jag tycker absolut de har fått upp ögonen, säger han.

Kristersson har inte fått några indikationer om att lagändringar behövs för att stoppa fuskarna.

-En del av de här väldigt allvarliga fallen vi får höra om nu, med stora belopp, är ett tecken på att det upptäcks. Sedan är det viktigt att säkerhetsställa att vi inte tror att det är väldigt många som inte upptäcks, och där vet vi nog fortfarande för lite, säger han.

Försäkringskassan har i år prioriterat att hitta dem som fuskar med assistansersättning. Förra året polisanmäldes nio ärenden - hittills i år har över 40 fall anmälts.

I fjol krävde myndigheten tillbaka totalt 316 miljoner kronor i olika former av ersättning. De tre första kvartalen i år har 194 miljoner krävts tillbaka, enligt en färsk intern rapport som TT tagit del av. Troligen kommer totalsumman att bli lägre i år, bedömer Höglund. Det handlar delvis om att Försäkringskassan under 2010 gjorde kontroller som gav mycket pengar per ärende.

Fram till sista september i år har totalt 1 141 bidragsbrott polisanmälts av Försäkringskassan, jämfört med 1 035 under hela förra året. Ökningen förklarar myndigheten delvis med att personalen har blivit bättre på att veta vad som verkligen är brottsligt.

I det här fallet hade flickan fått personlig assistans 98 timmar i veckan, enligt City Malmö. Tjugo timmar betalas då av kommunen och resterande av Försäkringskassan.

Omprövningar av ersättningen görs vartannat år. Det betyder däremot inte att en ny medicinsk utredning görs per automatik.

På tisdag väcks även åtal mot ett tiotal personer i Halland som misstänks för att ha fuskat till sig pengar från Försäkringskassan i form av felaktigt utbetald assistansersättning. Enligt Karl-Arne Ockel, utredare vid länskriminalpolisen i Halland, rör det sig om summor på uppemot hundra miljoner kronor.

Mest läst