Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Flexiblare arbetsregler gynnar unga och gamla

Ungdomar ska inte bli diskriminerade på grund av ålder utan ha samma möjlighet som alla andra att konkurrera om jobben på lika villkor och med sin kompetens, skriver Magnus Andersson och Rickard Nordin, CUF.

Det Lars-Anders Häggström, Handels, och Ella Niia, Hotell- och restaurangfacket, skriver på GP Debatt är smått komiskt. Inte bara för att de anklagar oss för att vilja försämra villkoren för unga och göra det svårare för dem att få jobb. Artikeln är framför allt komisk för att de bedriver själva den lönepolitik som de fördömer Centerns ungdomsförbund för.

De statistiska exempel kring lönesättning som debattörerna använder, visar på den situation vi vill ha i fler branscher. Inom handeln och hotell- och restaurangbranschen börjar man lite lägre och arbetar sig uppåt med snabbare löneökningar. Det är precis det vi argumenterar för. Det är därför som många ungdomar hittar sitt första jobb inom någon av de branscher som debattörerna företräder. Om fler branscher kunde avtala som debattörerna skulle färre ungdomar gå arbetslösa.

Ungdomarna själva håller med. Nio av tio kan tänka sig att ta ett jobb till lite lägre ingångslön för att i alla fall komma in på arbetsmarknaden. Varför berättar ni inte för era kollegor i andra fack hur det verkligen ser ut? Varför står ni inte upp för de avtal som ni själva förhandlat fram?

Vi vill skapa jobb för unga människor och öppna upp debatten om en stel arbetsmarknad som inte passar någon. Människor som inte trivs på arbetet vågar inte byta av rädsla för att hamna sist i las-kön och ungdomar får, precis som debattörerna själva påpekar osäkra timanställningar. Med flexiblare arbetsregler skulle fler unga faktiskt få ett riktigt avtal, som ger dem möjlighet att få bostadskontrakt och äldre skulle våga byta jobb utan att riskera att åka ut först.

Häggström och Niia försvar det system som de själva och socialdemokratin har arbetat fram. Det är deras system som gett unga osäkra anställningar, om de överhuvudtaget får jobb. Men det är klart att debattörerna försvarar ett system som gynnar dem själva. Fackets uppgift är ju trots allt att skydda dem som redan har ett arbete. Alla de arbetslösa ungdomar och äldre som finns i Sverige är inte med i facket. Dem bryr sig debattörerna inte om. Det gör däremot vi i CUF.

Vad vi begär är att ungdomar ska få samma möjlighet som de äldre. Ungdomar ska inte bli diskriminerade på grund av ålder utan ha samma möjlighet som alla andra att konkurrera på lika villkor med sin kompetens. Hur kan det vara försämrad arbetsrätt?

Vi i CUF kommer aldrig att sluta försvara ungdomar och vi kommer inte ge upp kampen om en öppnare och friare arbetsmarknad som inte är ett skämt.

Magnus Andersson

förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Rickard Nordin

1:e vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

2:a på (C) riksdagslista Göteborg

Mest läst