Trots att många göteborgare förväntas vara tillgängliga utanför ordinarie arbetstid har ytterst få arbetsplatser riktlinjer kring hur flexibiliteten ska hanteras, skriver debattören.
Trots att många göteborgare förväntas vara tillgängliga utanför ordinarie arbetstid har ytterst få arbetsplatser riktlinjer kring hur flexibiliteten ska hanteras, skriver debattören.

Flexibelt arbete ger ökad stress

ANNONS
|

Juseks undersökning visar att Göteborgs akademiker har stora möjligheter att själv styra när och var man arbetar och att det uppskattas av många. Undersökningen visar dock att riktlinjer för hur flexibiliteten ska hanteras nästan helt saknas.

Det var inte länge sedan som Apple presenterade den första Iphonen. Ny teknik gjorde att det gick att läsa mejl, det gick att surfa och det gick att ringa. I dag är det en självklarhet. Arbetslivet har i grunden förändrats med hjälp av den tekniska utvecklingen. Utvecklingen är fantastiskt positiv. Det ger ökade möjligheter för individen att själv bestämma var och när man ska arbeta.

ANNONS

Storas möjligheter

I Göteborg har man stora möjligheter att själv styra sin arbetstid och var man jobbar. Drygt 60 procent av alla akademiker har möjlighet att arbeta flexibelt och 57 procent säger att den möjligheten är viktig, visar en Sifo-undersökning som Jusek har beställt.

Undersökningen visar att göteborgare är särskilt positiva till möjligheten att jobba hemifrån. Att vara hemma med en lättare sjukdom och samtidigt jobba i den takt som är rimligt upplevs av 72 procent av akademikerna underlätta arbetet.

Men det finns utmaningar. Undersökningen visar att 45 procent av akademikerna i Göteborg tycker att kraven på att vara tillgänglig, också utanför kontorstid, leder till ökad stress.

Främst kvinnor stressas

Vi ser i undersökningen att samtidigt som kvinnor generellt sett är mer positiva till det flexibla arbetslivet än män, är det främst kvinnor som stressas av det. Det är kvinnor under 40 år som stressas av kraven på ständig tillgänglighet. Förmodligen hänger detta ihop med att kvinnor fortfarande har huvudansvar för hem och familj.

Trots att många göteborgare förväntas vara tillgängliga utanför ordinarie arbetstid har ytterst få arbetsplatser riktlinjer kring hur flexibiliteten ska hanteras. Endast tio procent har riktlinjer om hur de ska hantera jobbsamtal på kvällar eller helger. Det är bara åtta procent som har riktlinjer kring hur de ska hantera mejlen utanför ordinarie arbetstid.

ANNONS

Jusek tror att om individer får ett större inflytande över när och var de arbetar leder det till nöjdare medarbetare och därigenom till ökad produktivitet. Men då krävs att arbetsgivaren hanterar detta på ett klokt sätt. Vi vill se att fler genomför ett systematiskt arbete och att fler arbetsgivare inför riktlinjer kring tillgänglighet.

Magnus Hedberg

vd Jusek

ANNONS