Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Flera språk räddade

  Finito! Göteborgs universitet slutar undervisa i italienska, men åtminstone tillfälligt räddas ryskan, antika grekiskan och fornkyrkoslaviskan.

  Förslaget om att minska antalet språk som universitet undervisar i har väckt mycken ilska. I gårdagens GP hävdade 20 professorer att det var "vetenskapsfientligt och nationalistiskt".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Humanistiska fakultetsnämnden föll till föga och nöjde sig i går med att stryka italienskan, ett ämne där det varken finns docent eller professor.

  - På sikt kan vi inte ha kvar ämnen som inte håller tillräckligt hög kvalitet, säger fakultetens dekanus Margareta Hallberg.

  Hur det blir med de andra hotade språken, som alla har knackig ekonomi och få studenter, ska utredas fram till årsskiftet. Hur som helst måste humanistiska fakulteten skära ned 155 undervisningsplatser nästa år, en besparing som nu måste tas av andra ämnen.

  - En del personer som deltagit i debatten verkar totalt sakna medvetenhet om problemen vi diskuterar, säger Margareta Hallberg. Ska vi locka studenter måste vi vara moderna, titta ut och se något annat än oss själva.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.