Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collageIFK

Flera sektioner vill lämna IFK Göteborg

Flera sektioner vill nu lämna kristyngda IFK Göteborg och bilda egna föreningar.– Vi känner inte att man uppskattar vår verksamhet, säger Jan Carlsson, ordförande i orienteringssektionen.

Han har, tillsammans med ordförandena för sektionerna för skidor, friidrott, och bowling skrivit en motion till måndagens årsmöte i IFK Göteborg där man föreslår att ett ombildande av föreningen utreds.

– Vi vill ha möjligheten att välja om vi ska bli egna föreningar. Särskilt nu när ekonomin är så dålig – vi och friidrotten har ju mer pengar än fotbollen, säger Jan Carlsson.

IFK Göteborg är Sveriges bästa orienteringsklubb och vill nu stå på helt egna ben – men behålla namnet.

– Förr fick vi ju pengar från huvudstyrelsen, men det slutade man med. Vi har inga ekonomiska fördelar av att tillhöra samma förening och vi känner inte att de uppskattar vår verksamhet. Vi vann ju tiomila som första svenska klubb på tio år.

Är alla sektioner överens?

– Vi, skidor och friidrott är helt överens. Skridsko är så få, så dem har jag inte fått tag på. Bowlingen har ju ändrat sig och vill vara kvar.

Som egen sektion har orienterarna en egen budget – men styr ändå inte helt över sin ekonomi.

– När det gäller vissa stora beslut så är det Karl Jartun som bestämmer. Och i den styrelsen sitter ju bara fotbollsfolk, säger Jan Carlsson.

Ändå sedan den nya Kamratgården – som nu är såld – byggdes 2011 har det gnisslats bland orienterarna.

– För mig är Kamratgården en symbol för klubben, inte för fotboll. När den byggdes en gång i tiden så var det en orienterare som var arkitekt. Men vi blev utskickade när den byggdes om 2011. Förr träffade vi fotbollsspelarna och pratade, nu har vi inget gemensamt.

Men ni vill heta IFK Göteborg?

– Ja, och vi vill ha samma klubbmärke och samma klubbkänsla. Men vi vill vara en egen förening och ha ett eget organisationsnummer.

Styrelsens skriver i sitt förslag till kvällens årsmöte att man är positiv till att utreda möjligheterna för ombildning och att ett förslag på en sådan kan läggas till nästa årsmöte, 2017.

– Jag tror att det går igenom. Men vi vill gärna skynda på den här processen, säger Jan Carlsson.

 

GP direktrapporterar från årsmötet

GP-sportens Eric Hilmersson och Mattias Balkander är på plats i Burgården kongress och rapporterar direkt. Årsmötet startar klockan 18 på måndagen, men redan 17 drar vi igång liverapporteringen på gp.se.

 

Mest läst