16-åriga Marie-Louise Bannera från Haninge dricker inte alkohol.
16-åriga Marie-Louise Bannera från Haninge dricker inte alkohol.

Fler ungdomar väljer bort spriten

ANNONS
|

Men bakom siffrorna kan det dölja sig en polarisering där många väljer bort spriten, medan andra dricker alldeles för mycket.

–Jag ser ingen mening med det. Jag har väldigt kul utan alkohol och umgås inte med så många som dricker och de som gör det dricker inte så mycket, säger 16-åriga Marie-Louise Bannera från Haninge söder om Stockholm.

Efter en stadig nedgång de senaste tio åren är nu alkoholkonsumtionen nere på den lägsta nivån sedan undersökningarna startade för 41 år sedan.

Cigarettrökning minskar också medan andelen elever som provat narkotika ligger kvar på samma nivå, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som kartlagt vanorna.

ANNONS

Avstår helt

USA och grannländerna i Norden följer samma trend. I Sverige har man satsat brett på förebyggande arbete de senaste åren, bland annat genom att få föräldrar att sluta langa.

–De har blivit mer medvetna och kanske tagit en dialog i större utsträckning än tidigare och påverkat ungarna på det sättet, säger CAN:s direktör Björn Hibell.

Bland ungdomarna är det också allt fler som väljer bort alkoholen helt. Ungdomens nykterhetsförbund har ökat sina medlemstal med 25 procent på fyra år. Vid årsskiftet hade de 7750 medlemmar, jämfört med 6200 vid årsskiftet 2006/2007. Att det blivit mer accepterat att avstå alkohol kan vara en del av förklaringen.

–Framför allt unga under 18 år känner att det finns ett större utrymme för att inte dricka, säger förbundsordföranden Vidar Aronsson.

Marie-Louise Bannera märker samma sak när hon festar med folk som dricker.

–När man säger att man inte vill ha respekterar de det.

Polarisering

Den minskade alkoholkonsumtionen gör att vårdmottagningen Maria Ungdom i Stockholm har fördelat större resurser till öppenvården. Men hittills har det fortsatt komma lika många ungdomar akut.

Det har blivit en polarisering i hur man dricker, enligt sektionschefen och överläkaren Staffan Sparring.

–Det får till följd att vår mottagning har lika mycket att göra ändå, kanske mer eftersom de som dricker överkonsumerar i högre grad, säger han.

ANNONS
ANNONS