Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
- Tyvärr har vi tvingats dra in hjälpen till omkring 700 000 syriska flyktingar de senaste månaderna, säger Abeer Etefa informationsansvarig för Mellanöstern vid FN:s matprogram.

Fler tvingas fly när FN bantar mathjälpen

Med halva Syriens befolkning på flykt förvärras läget i Mellanöstern. Samtidigt tvingas FN:s livsmedelprogram skära ner på ransonerna. Följden kan bli att ännu fler syrier flyr.

Det är en bakgrund till den flyktingvåg som vi nu upplever. Det är i Syrien och dess närhet som livet är som svårast för de allra flesta - och det tycks inte bli bättre, tvärtom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Katastrofens omfattning är svår att riktigt förstå:

Enligt World Food Programme är över 12 miljoner människor i behov av humanitär hjälp, varav 7,6 miljoner som interna flyktingar i Syrien och 4 miljoner registrerade som flyktingar i grannländer.

Under fortsatta strider, förföljelse och förstörelse ökar hjälpbehoven. Men de internationella organisationerna får allt svårare att finansiera sin verksamhet, som ofta är livsavgörande.

Det är paradoxalt när många stater, organisationer och enskilda i Europa nu öppnar både sina hjärtan och plånböcker för flyktingar som vi kan se på film och bild, som får ansikten och öden, och som berör oss i vår vardag.

Men minskade medel och försämrad förmåga är ett faktum för Word Food Programme, enligt Abeer Etefa, informationsansvarig för Mellanöstern vid organisationen i Kairo.

Nästan halva befolkningen på flykt

- Nästan halva befolkningen i Syrien är på flykt inom landet eller i grannländerna, säger hon.

- Många har tvingats flytta från en plats till en annan om och om igen. Jag har mött människor som har gjort det över tio gånger. För varje gång blir de ännu svagare och mycket mer sårbara.

World Food Programme gav under augusti mathjälp till över 4 miljoner syriska flyktingar, varav 800 000 människor inom konfliktområden i Syrien.

- I Syrien finns inga flyktingläger utom i norr. Folk bor huvudsakligen hos familjer eller vänner på andra håll i landet eller - som jag upplevt i många fall - sökt skydd i skolor eller på andra ställen som tomma byggnader eller huskroppar.

Två områden kunde man inte nå på grund av att stridande parter blockerade vägarna, som staden Raqqah, kontrollerad av Islamiska staten, IS.

Distributionen på marken sker med hjälp av över 30 lokala partners som känner till områdena och de olika samhällena för att nå ut till de behövande.

- Vi arbetar också med ett nätverk av chaufförer, vi har lager och möjligheter att förpacka matkorgar. Vi har också an armé av syriska frivilliga som hjälper oss, säger Abeer Etefa.

Fyra miljoner flyktingar i grannländerna

Över fyra miljoner flyktingar finns i Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak.

- De länderna har tagit på sig en stor börda genom att öppna gränserna, samtidigt som de har sina egna politiska och ekonomiska utmaningar.

- Tyvärr har vi tvingats dra in hjälpen till omkring 700 000 syriska flyktingar de senaste månaderna på grund av brist på medel. Under september kommer vi att assistera totalt 1,4 miljoner flyktingar.

- Vi har också tvingats minska värdet på de elektroniska matvouchers som delas ut till familjerna i grannländerna och som de kan handla för i butikerna i grannskapet eller i lägret.

Värdet uppgick tidigare till ungefär 28 dollar i månaden.

- Men vi har tvingats sänka det dramatiskt till omkring 14 dollar.

Det är cirka fem kronor om dagen.

- Vi har även tvingats dra in vouchern för många syriska flyktingar i Jordanien för att vi måste fokusera de mest utsatta familjerna.

Abeer Etefa tillägger:

- Om vi inte kan tillgodose de omedelbart grundläggande behoven, kommer desperata människor att stå inför extrema val.

- De kan återvända till Syrien - vilket kan vara mycket farligt - eller försöka ge sig ut på farliga resor i hopp om ett bättre liv i Europa.

Hoppet om en lösning på konflikten i Syrien, det har många syrier i själva verket redan gett upp, avslutar Abeer Etefa.

1711326.jpg
Bild - 2
Mest läst