Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fler turer kring tvångssterilisering

  Förslaget om att ta bort steriliseringstvånget vid könsbyte fortsätter att splittra regeringen. Frågan är inte färdigbehandlad, och diskuteras fortfarande inom regeringskansliet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Enligt en intervju med socialminister Göran Hägglund (KD) i Sveriges Radio på lördagsmorgonen kommer inte förslaget om att ta bort steriliseringstvånget med i den proposition som ska läggas till riksdagen i april. Nu backar dock socialministern.

  Frågan är nämligen inte färdigbehandlad, och diskuteras fortfarande inom regeringskansliet.

  -Det var en olycklig formulering. Han borde kanske ha varit tydligare med att det är hans egen uppfattning. Oavsett vad man landar i för ståndpunkt så finns det ytterligare frågor som bör belysas innan man kan skriva en proposition, säger Martin Kits, presschef hos Göran Hägglund, till TT.

  De borgerliga partierna är splittrade vad gäller tvångssterilisering. Hägglunds kollegor i Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet anser att frågan inte alls behöver utredas mer, utan vill i stället att steriliseringstvånget ska tas bort.

  Även oppositionen är kritisk.

  "Socialutskottet har lovat att behandla detta före sommaren. Att Göran Hägglund nu säger att frågan inte ska komma med i vårens proposition är ett svek", säger Agneta Luttropp, socialpolitisk talesperson för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.