Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fler tjejer tar plats runt rollspelsborden

Vi riktar blickarna mot en galax långt, långt härifrån. Under beskjutning har de utomjordiska rymdhjältarna Lien, Morpheus, Azelyn och Pearl lyckats placera en bomb i fiendens högkvarter. För tillfället befinner de sig på utsidan av en skyskrapa, 42 våningar upp i luften.

Eftersom galaxens öde vilar på deras axlar finns det inte tid för att vela, så Morpheus föreslår att de hoppar ner längs väggen i tio-metersetapper. En smal sak för en jedi-riddare, anmärker han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Azelyn är mer tveksam. Hon tar en tugga av sin Piggelin.

– Tänk på att jag bara är en och tio hög, säger hon.

I den verkliga världen går Azelyn under namnet Josefin Westborg, och några bomber eller skyskrapor finns förstås ingenstans att se i det lilla rummet på Spelets hus i Majorna, där de stora besluten om galaxens framtid fattas. Allt är på låtsas.

Spelformen kallas för bordsrollspel. Till skillnad från levande rollspel (lajv) där spelarna klär ut sig och skådespelar, äger bordsrollspelet rum runt just ett bord. En person leder spelet och berättar för de andra vad som händer i världen deras rollfigurer befinner sig i. Spelarna turas sedan om att fatta beslut och utföra handlingar.

– Min karaktär Azelyn är väldigt ung och rädd av sig. Även om jag själv vet vad som är det säkraste att göra i en viss spelsituation, är det inte alls säkert att Azelyn skulle vara lika skarpsinnig. Jag får alltså försöka tänka vad som vore rimligast att hon gjorde. Den sortens inlevelse tror jag kan utveckla ens empatiska förmåga, säger Josefin Westborg.

Rollspel har traditionellt varit ett manligt intresse, men fler tjejer syns nu runt borden än tidigare. Man kan dock tycka att det redan borde vara jämställt, menar Josefin. Det är nämligen vanligt att rollspelare identifierar sig som nördar, och en nörd är ofta någon som har upplevt en sorts utanförskap.

– Men istället för att den killen lättare förstår det utanförskap som en tjej känner, kan en försvarsmekanism kicka in som får honom att inte se sin egen roll i diskrimineringen. "Jag kan inte vara privilegierad eftersom jag själv har haft det svårt" kanske han tänker.

– Det har dock blivit bättre nu som sagt, särskilt i lajvkretsar där man har arbetat mycket genusmedvetet, säger hon. Och vår egen rollspelsgrupp är faktiskt väldigt bra.

Emelie Ekoff som i dag är jedi-riddaren Lien håller med. Tjejer som spelar datorspel med andra online har det tuffare, tycker hon, eftersom spelarna där inte träffar varandra och därför kommer undan med råa kommentarer.

– Men här kan jag lappa till någon om den säger någonting till mig, säger hon och skrattar. Det är ju bara att jag sträcker mig över bordet.

Fakta: Rollspel

• Spelets hus i Majorna ägs och drivs av Sverok Väst, en distriktsorganisation inom Sverok (tidigare Sveriges roll- och konfliktspelsförbund). Är man nyfiken på brädspel, datorspel eller rollspel kan man besöka lokalen och testa på.

• Ett Göteborgsbaserat initiativ för att samla spelintresserade kvinnor är Isis, som anordnar föreläsningar och andra evenemang runt feminism och spelkultur.

• Josefin Westborg föreläser ofta för Isis. Hon arbetar också med Lajvverkstaden i Göteborg, ett företag som anordnar pedagogiska levande rollspel för ungdomar och skolklasser.

Mest läst