Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler studentbostäder utanför centrum

Studentbostäder centralt i Göteborg med tillfälliga bygglov är ett bra förslag att råda bot på den akuta bristen på lägenheter. Komplettera med fler lägenheter utanför centrum. Där finns flera billiga tomter att bygga på, skriver Pierre Hallberg (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje år väntas cirka 60 000 personer till universiteten och högskolorna i Göteborg Stad. I dag finns 9 200 studentlägenheter tillgängliga. Enligt beräkningar från SGS behövs det 2 000 lägenheter fram till 2015 och ytterligare 2 000 fram till 2020. Fram till 2013 kommer endast 160 boenden att vara klara. Vägvalet har tidigare poängterat att det saknas politisk vilja att lösa problemet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därför är det oerhört glädjande att se ytterligare en politisk vilja, förutom Vägvalets, som inte bara identifierar boendeproblematiken utan också pekar på en eventuell lösning för studenter.

Motionen som Vägvalet lade förra året är i stort jämförbar med vad Alliansen nu presenterar. Vägvalet föreslår i motionen att bygga studentbostäder utanför de centrala delarna av Göteborg av tre skäl:

  • 1. Det finns fler tomter att bygga på, utan överklaganden och förseningar. Vägvalet har pekat ut tre presumtiva tomter för uppförande av fastigheter för ändamålet i Lövgärdet.

  • 2. Priset för mark är avsevärt billigare. Det finns billigare tomter i Angered än på Skanstorget.

  • 3. Göteborg är en liten storstad. Trots att Angeredsbanan är sliten är det mycket bra kollektivtrafik från Angered till Chalmers, Sahlgrenska Sjukhuset och Göteborgs Universitet som kan nås på cirka 30 minuter Genom att rusta upp banan kan det bli ännu bättre.

Alliansens alternativ som fokuserar på studentbostäder centralt genom tillfälliga bygglov kan vara en kompletterande lösning. Det viktiga är att alternativen tas fram och löser problemet. Vi ser inte några problem att arbeta på olika fronter för att nå dit. Huvudsaken är att det genomförs.

En skillnad är att Vägvalet är mer konkret i sitt förslag. Vi ser dock fram emot dialogen, för studenternas skull.

Pierre Hallberg (VV)

styrelseledamot Vägvalet

ledamot i fastighetsnämnden