Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler skolor stänger politiken ute

Många skolor stänger sina dörrar för de politiska ungdomsförbunden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk och Moderata ungdomsförbundet (MUF) tänker ta strid mot skolorna.

MUF har listat skolor där man fått nej till att kampanja. I sju kommuner råder kampanjförbud i alla kommunala skolor - Uppsala, Ängelholm, Kristianstad, Gotland, Nyköping, Gävle och Umeå. MUF:s ordförande Niclas Wykman hävdar att fler och fler stänger ungdomsförbunden ute.

MUF väljer därför konfrontation. Alla skolor som nekar kampanj ska anmälas till Skolinspektionen och om skolan försöker förhandsgranska, censurera, förbjuda eller konfiskera material ska det polisanmälas.

-Att stänga de politiska ungdomsförbunden ute skadar demokratin och den politiska återväxten i partierna, säger Wykman.

Han påpekar att det är under skolkampanjerna som ungdomsförbunden värvar nya medlemmar, 2 000-3 000 om året. I MUF:s partistyrelse är elva av tolv värvade på en skola och av valbara moderater under 30 år i höstens val är samtliga fem värvade på en skola.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som besökte Tessinskolan i Nyköping på onsdagen, håller med MUF-ordföranden. Som ung politiker besökte han också skolor för att vinna sympatisörer.

-Stänger man skolorna för politiska partier och deras ungdomsförbund så tror jag att vi tappar en hel del av demokratikontakt och demokratiförståelse, vilket jag ser som mycket allvarligt, säger han.

Det är rektorn på varje skola som bestämmer om politiska partier ska släppas in. Inget enskilt parti får då diskrimineras, men begränsningar kan göras till de som är representerade i kommun- eller landstingsfullmäktige eller i riksdagen. Reinfeldt stöder den principen, även om det innebär att Sverigedemokraterna, som väcker starka känslor hos många, släpps in.

-Jag uttrycker mig inte för enskilda partier utan för principen. Rektorn har makten och kan fatta beslut som säger att alla riksdagspartier eller partier i fullmäktige ska släppas in, säger Reinfeldt.

Sverigedemokraterna JO-anmälde nyligen 28 skolor i 15 kommuner för att de nekat partiets ungdomsförbund tillträde, medan andra partier var välkomna.