Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

saab.jpg

Fler Saab-leverantörer satte stopp

För tredje dagen ströps leveranser till Saab Automobile för att leverantörer inte fått betalt.

-Vi har inga likviditetsproblem, upprepar Saabs informationschef Eric Geers. Sent på kvällen kom Saab och den stora underleverantören IAC överens.

Reklambyrån Lowe Brindfors var först ut. Sedan kom transportfirman DB Schenker. Och i dag den stora underleverantören IAC. Alla hävdar de att Saab inte har betalat dem i tid. Skulderna har vuxit så mycket att de har tagit till extrema åtgärder, som att bryta samarbetet eller stoppa leveranser.

IAC, som tillverkar instrumentpaneler och inrede till dörrar, satte ned foten i dag. Inga leveranser till Saab innan betalningsfrågan är löst.

Sent på kvällen kom slutligen Saab och IAC överens.

-Men om det sedan innebär att vi kan börja bygga bilar igen redan klockan 7.30 på fredagsmorgonen vet jag inte än, säger Saabs informationschef Eric Geers till TT.

Men under dagen ska byggandet vara igång igen.

Vad parterna egentligen kommit överens om vill Eric Geers inte avslöja.

Överenskommelsen med IAC kommer efter den med Schenker och i den mån det finns andra bolag som anser att de ska ha pengar så kommer man att bli överens med dem också, enligt Geers.

Mitt i all turbulens, när frågetecknen om Saab har akuta betalningsproblem hopar sig, har bolaget ansökt om att få nästa låneutbetalning från Europeiska investeringsbanken (EIB). En sådan begäran görs rutinmässigt varje kvartal, enligt Eric Geers.

Riksgälden beslutade snabbt i dag att staten garanterar även denna utbetalning, utöver de cirka två miljarder kronor som redan betalats ut. Runt 1,6 miljarder kronor återstår av lånet.

Mest läst