Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy218bd7.jpg

Fler romer utvisas från Frankrike

Frankrike planerar att sända hem ytterligare nästan 140 romer till Rumänien under fredagen. Immigrationsminister Eric Besson uppger att de reser ”helt på frivillig basis”.

Enligt honom kommer sammanlagt 850 romer under augusti att sändas tillbaka till sina ursprungsländer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De som inte återvänder frivilligt kommer att beordras att lämna Frankrike. De förväntas följa beslutet och resa inom en månad. Annars skickas de ut ur landet med tvång och utan någon form av ekonomisk kompensation.

Frankrikes hårda behandling av den romska minoriteten väcker hård kritik runtom i Europa, och även i den franske presidenten Nicolas Sarkozys eget parti gjordes jämförelser med hur Vichy-regimen agerade under nazi-eran. Den rumänske utrikesministern Teodor Baconschi är en av många som nu varnar för ökad främlingsfientlighet.

En av de romer som tillhörde den första gruppen som återvände till Rumänien på torsdagen berättar att han redan funderar på att ta sig tillbaka till Frankrike.

– Naturligtvis funderar jag på att återvända till Frankrike. Även om det är olagligt att göra det så är livet bättre där, säger den 26-årige Ionut Balasz.

sy2197bb.jpg
sy218c07.jpg
Mest läst