Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ökad tillgång till behandling med allergivaccination skulle leda till stora vinster för både den enskilde, samhället och landstinget, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler måste vaccineras mot allergi

200 000 svenskar har så stora besvär att de uppfyller kriterierna för att få allergivaccination. Men bara en bråkdel behandlas, skriver Ingalill Bjöörn och Teet Pullerits.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En del av de cirka 25 procent av befolkningen som är pollenallergiska har lindriga besvär. För andra är problemet betydligt större, pollensäsongen kan innebära svåra besvär i form av astma, snuva, rinnande ögon och trötthet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Studier visar att cirka 200 000 svenskar har så stora besvär att de uppfyller kriterierna för att få allergivaccination. Med denna vänjs immunförsvaret vid det som kroppen är allergisk mot, besvären försvinner helt eller lindras.

Stora lokala skillnader

Under 2012 behandlades endast cirka 14 000 patienter i hela landet. Vi tror att betydligt fler uppfyller kriterierna för allergivaccination. Siffror visar att det finns stora regionala skillnader. I det landsting där man vaccinerar flest, i Halland, vaccinerar man fem gånger fler än i Norrbotten, Västernorrland, Östergötland och Jönköping. Landstingens resurser räcker enbart till att vaccinera de som är svårast sjuka.

För att möta behovet av allergivaccination behövs även fler allergologer. I Sverige finns i dag cirka 150 läkare med specialistkompetens i allergologi. De närmaste fem åren förväntas stora pensionsavgångar, långt fler än vad som nyutbildats. Vi anser att:

  • * Fler av de som uppfyller kriterierna för allergivaccination borde få möjlighet till det.

  • * Landstingen måste tillföra resurser som gör det möjligt för fler personer att få tillgång till behandlingen.

  • * Ett antal kliniska allergicentra inrättas för att göra behandlingen mer tillgänglig.

Ökad tillgång till behandling med allergivaccination skulle leda till stora vinster för både den enskilde, samhället och landstinget.

Ingalill Bjöörn

förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet

Teet Pullerits

specialistläkare SU, ordförande Svenska föreningen för allergologi