Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler kvinnoröster i styrelserummen

Inför hotet om lagstiftning ökar nu andelen kvinnor i bolagsstyrelserna snabbare än tidigare - från 25 procent i fjol till närmare 30 procent i samband med vårens bolagsstämmor.

Wallenbergarnas Investor går från 25 till 40 procent, framgår av en komplettering av styrelsen som valberedningen nu lägger fram. Sara Öhrvall från Bonnierkoncernen är det senaste tillskottet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringens mer kraftfulla hot om en kvoteringslag nästa år svävar förstås i bakgrunden. Nu gäller det att börsbolagen skärper sig och det kan vara sista chansen att mota Olle i grind.

-Det är svårt att undvika att förhålla sig till det, säger Hans Wibom, valberedningens ordförande i Investor, som dock betonar att det alltid är bolagets bästa som är avgörande.

Ökar farten

Men Investor är inte ensamt, enligt stiftelsen Allbright som regelbundet följer utvecklingen av kvinnorepresentationen i börsbolagens styrelser. Av hittills granskade närmare 100 bolag som antingen haft sin stämma eller har kommit med sitt nomineringsförslag ligger andelen kvinnliga styrelseledamöter på 31,5 procent. I fjol var andelen bland dessa bolag 27,5 procent.

-Det är en större ökning än vad vi sett de senaste åren, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Nu är inte fler kvinnor det enda sättet att dämpa männens dominans i styrelserummen. Flera bolag minskar också styrelsens storlek och då stiger kvinnorepresentationen automatiskt om det är några män som får flytta på sig. Investor är ett exempel på det, Ericsson och Skanska likaså. I Telia Soneras fall ökar andelen kvinnor i styrelsen trots att antalet kvinnor minskar.

Fler jämställda

Alla bolag har inte kommit in i statistiken ännu, så Amanda Lundeteg räknar med att slutsiffran sjunker tillbaka till runt 29 procent, jämfört med 25 procent bland alla börsbolagen i fjol.

Var fjärde börsbolag av de knappa 100 granskade har nu en jämställd styrelse, definierat som minst 40 procent kvinnor. Också det är en ökning jämfört med i fjol.

Den klart snabbare ökningen av andel kvinnor, tidigare låg den årliga ökningen kring en procentenhet, ser Lundeteg som en direkt effekt av statsminister Stefan Löfvens (S) kvoteringshot.

-Det är sista chansen nu, säger Lundeteg.