Fler Johan än kvinnor på vd-poster

ANNONS
|

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper har ökat från 14 procent förra året till knappt 18 procent i år, visar en rapport från stiftelsen Allbright.

Men fortfarande har vart tredje bolag, 86 stycken, inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Det är dock en minskning från förra året, då 100 bolag helt saknade kvinnor i ledningsgrupperna.

Antalet kvinnliga vd:ar har ökat från 9 till 14. Samtidigt har fler börsbolag en vd som heter Johan än en kvinnlig vd.

Sammanlagt finns 1 487 män och 323 kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper.

Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har legat på mellan 10 och 15 procent de senaste 10 åren. Att andelen har ökat i år beror inte på att det har blivit fler kvinnor i ledningsgrupperna, utan färre män. Ledningsgrupperna har alltså i snitt blivit mindre jämfört med förra året.

ANNONS

Antalet bolag med jämn könsfördelning har ökat med nära 50 procent. Men de utgör fortfarande en liten del, 18 av totalt 251 börsbolag. Hela 70 procent av börsbolagen har färre än två kvinnor i ledningsgruppen.

På Allbrights så kallade svarta lista över bolag helt utan kvinnor i ledningsgruppen finns flera välkända storbolag, som Swedish Match, Stora Enso och Industrivärden.

Finansmannen Sven Hagströmer, initiativtagare till Allbright, tror att den svarta listan fungerar avskräckande och sporrar börsbolagen att jobba med jämställdhet.

-Näringslivet är extremt konkurrensmässigt. Man vill inte hamna långt ned på en sådan här lista.

Han uppmuntrar kvinnor att bojkotta de svartlistade bolagen.

-Chansen att få jobb där är inte så stor, och om du får det är sannolikheten att du blir befordrad väldigt liten.

Även jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) tror att det är viktigt att visa hur det ser ut för att få bolagen att agera.

-Det finns bolag som inte jobbar med de här frågorna, men det finns också goda exempel som jag vill ta fasta på.

I rapporten pekar Allbright på att bolagen måste sätta upp mätbara mål, på samma sätt som i statliga bolag och inom politiken. Det håller Arnholm med om, men hon tror inte på kvotering.

-Jag tror inte att det här är en fråga för lagstiftning, utan för samtal med näringslivet och stärkande av de goda krafter som finns. Det handlar om att bolagen måste utveckla sig själva, och jag tror att det går att göra utan piska.

ANNONS