Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Fler huvuden kan rulla

Erik Almqvist kommer med all säkerhet att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Det kan bli fler, men partiledningen riskerar splittring.

Varför tvingas Erik Almqvist lämna uppdragen i partiledning och partistyrelse?

Jimmie Åkesson har inget annat val än att städa trappan uppifrån.

Tidigare i höst skrev partiledaren ett brev till medlemmarna att det råder nolltolerans inom Sverigedemokraterna mot personer som gör rasistiska och nedsättande uttalanden. Det är därför en omöjlighet för Åkesson att sila mygg och svälja kameler.

Utesluts han ur partiet också?

Med all säkerhet. Men det hanterar SD i ett utskott för person- och medlemsärenden. Jimmie Åkesson skriver i medlemsbrevet att de som inte frivilligt lämnar partiet, vilket Jimmie Åkesson i dag uppmanat Almqvist att överväga, så kommer han "inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning".

Sverigedemokraterna är ett toppstyrt parti. När Åkesson betecknar Almqvists uppträdande för drygt två år sedan som "fullständigt oacceptabelt, så har han också talat om vad utskottet skall komma fram till. Om Almqvist inte själv väljer att gå.

Kommer fler i SD-toppen att rensas ut?

Det kan det nog bli så. Partiledningen har länge tyckt att SD:s "justitieminister", Kent Ekeroth, är ett problem. Det är hans film om händelserna på Kungsgatan 2010 som nu har blivit offentliga, och som avslöjar Erik Almqvists uppträdande. Ekeroth har undanhållit partiledningen uppgifter.

På Facebook skriver Ekeroth i dag dessutom att Almqvist är bland de bästa partiet har. Kent Ekeroth kommer har frågor att svara på. Det kommer Jimmie Åkesson att se till.

Får det andra konsekvenser för partiet?

Risken för partisplittring är uppenbar. Flera SD-röster har gett Erik Almqvist "sitt fulla stöd" under dagen. Kent Ekeroth är bara en i kören. Partiledningen tar därför en stor risk. Toppstyrningen och ledningen strävan att försöka bli politiskt korrekt går stick i stäv med varför en del valt att bli partimedlemmar.

Varför väljer partiledningen att skaka ut lössen ur medlemsregistret just nu?

Här är tre skäl:

• SD har i höst fått allt bättre opinionssiffror. Partiet vill bli mera attraktivt för större väljargrupper, inte minst bland kvinnor. Det gäller därför att tvätta bort allt som påminner om det förflutna, det vill säga rötterna från Vit maktrörelsen och Bevara Sveriges Svenskt (BSS).

• Partiledningen är trött på att ständigt tappa tempo på grund av att den måste kommentera uttalanden från partiföreträdare.

• SD har hamnat i yttersta periferin i riksdagen. Inget annat riksdagsparti vill ta i SD med tång. Med utrensningarna gör Jimmie Åkesson ett allvarligt försök att göra Sverigedemokraterna till en attraktiv samarbetspartner i riksdagen. Men det måste han lyckas med i god tid innan valet 2014.

Mest läst