Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler frivilliga behövs - men inte till jul

Nej tack, det är fullt. Det beskedet får volontärer som vill jobba gratis hos Stadsmissionen i jul. Men under resten av året saknas det frivilliga.

Hjälporganisationerna i Göteborg har inga problem att få frivilliga att ställa upp och jobba gratis över jul- och nyårshelgerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Till jul har vi alltid en extra tillströmning av volontärer. Redan nu i november säger vi nej till fler frivilliga, vi har så det räcker för att täcka in julperioden, säger Lotta Säfström, direktor på Stadsmissionen Göteborg.

Stadsmissionen har cirka 170 aktiva volontärer som jobbar regelbundet i verksamheten.

- Det är fantastiskt att så många vill hjälpa till över jul. Men vi vill gärna ha fler människor som engagerar sig. Under årets övriga 51 veckor saknas det frivilliga, ingen blir nekad att komma hit och jobba då, säger Lotta Säfström

Stadsmissionen arrangerar periodiskt utbildningar för volontärer.

- Det är viktigt att alla som kommer hit och vill hjälpa till får konkreta och meningsfulla arbetsuppgifter, säger Säfström.

Även Frälsningsarmén får många påringningar av människor som erbjuder sig att göra en arbetsinsats i jul.

- Det är förstås glädjande. Men det är betydligt svårare att få människor att förplikta sig att vara volontärer under längre perioder, exempelvis att komma hit och jobba på fast basis en gång i veckan, säger Eva Welander, kårledare på Frälsningsarmén i Göteborg.

Organisationen söker just nu volontärer till det nyöppnade centrat för EU-emigranter på Södra Allégatan.

Inte heller Göteborgs Räddningsmission saknar frivilliga jularbetare.

- Det är många som ringer och frågar "Kan jag göra något i jul?". I grunden är vi jättetacksamma för alla samtal och förfrågningar. Men vi vill helst knyta till oss volontärer under en längre tid, minst sex månader, säger Sofia Grimhusen Leek, volontärsamordnare på Räddningsmissionen.

Hon förstår att människor som bestämmer sig för att erbjuda sina tjänster till en hjälporganisation blir besvikna av ett nej tack.

- Det är sällan vi säger nej, men det är viktigt med kontinuitet både för de frivilliga själva och för de hemlösa och utsatta de arbetar med. Reaktioner som "Här vill jag ställa upp och ni tar inte emot min hjälp" kan förekomma. Då måste de fråga sig om de vill möta ett behov eller tillgodose sitt eget behov. Vi vill inte ha hit några martyrer.

Räddningsmission har runt 130 fasta volontärer.

- Vi tar gärna emot fler. Vi intervjuar alla och ger dem en utbildning. Och alla frivilligarbetande är försäkrade, säger Sofia Grimhusen Leek.

Årets julfirande arrangerar Räddningsmission tillsammans med Gamle Port.

- Jullunchen på julafton är öppen för alla göteborgare, med eller utan hem. Själva arrangemanget sköts helt och hållet av restaurangen men vi har volontärer på plats för att prata och umgås med gästerna, säger Grimhusen Leek.

Precis som tidigare jular har Räddningsmissionen också en julklappsinsamling. Klapparna lämnas in på Hotel Gothia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.