Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fler bostäder kräver förändring

Vi vill att Göteborgs kommun säljer de kommunala bolag som har verksamheter som andra kan sköta bättre och börjar investera i nya bostäder, skriver Lars Dahlström och Andrea Jovell (C).

Bostadsmarknaden fungerar inte i Göteborg. Här är det skyhöga priser för bostadsrätter, svartkontrakt för hyresrätter i centrum och tiotusentals människor som köar för att få en egen bostad.

Det blundar Lisa Johansson (V), för och skriver: "Det finns möjlighet för de allra flesta att hyra bostad hos de kommunala bostadsbolagen och det spelar ingen roll vem du är… de kommunala bostadsbolagen som faktiskt erbjuder bostäder till alla Göteborgare.." Men dessvärre är det så att bristen på bostäder gör att knappt någon av dem som köar får en bostad, inte heller den som saknar både medel och kontakter.

Varför har inte de kommunala fastighetsbolagen redan löst bostadsproblemen? De tjänar ju bra med pengar. Sanningen är att Göteborgs stads majoritet S, V och MP saknar förmågan att ge direktiv att bygga tillräckligt med bostäder.

Vi vill att Göteborgs kommun säljer de kommunala bolag som har verksamheter som andra kan sköta bättre och börjar investera i nya bostäder. För övrigt tycks debattören mena att den som gör samhällsnyttiga insatser kan blunda för upphandlingslagar och regler och exemplifierar med det kommunägda Liseberg. Men självklart ska lagar och regler följas också av Göteborgs kommuns alla bolag. Vi har inget emot att Göteborgs kommun äger verksamheter där det privata kapitalet inte kan leverera, vissa hyresbostäder ingår säkert i den kategorin.

Vi vill ha en levande stad där folk har råd att bo men att sitta still i båten är ingen lösning. Det är hög tid att skapa bostäder för nuvarande och tillkommande Göteborgare. Vi vill helt enkelt bjuda in privata aktörer att bygga nya bostäder, såväl hyresrätter som bostadsrätter. Detta skapar fler nya bostäder och nya jobb i Göteborg. Inom fem år vill vi kunna erbjuda 35 000 nya bostäder och därmed halvera bostadskön.

Lars Dahlström

medlem i Centerpartiet

Andrea Jovell

medlem i Centerpartiet

Mest läst