Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Fler barn kan ha utsatts

Oron är stor på Frälsningsarméns förskola i Jönköping att fler barn utsatts för den misstänka pedofilen.

Kollegor reagerade på förskollärarens beteende långt innan mannen polisanmäldes. Polisen letar nu bilder som mannen kan ha lagt ut på nätet.

– Vi har kallat till ett möte nu på måndag med samtliga föräldrar till barnen på skolan, och de föräldrar som haft barn på förskolan under den tid som 41-åringen varit anställd hos oss, säger Bert Åberg, informationschef på Frälsningsarmén i Sverige.

Hittills misstänks förskoleläraren för övergrepp på fyra dagisbarn. Mannen har arbetat på skolan i tolv år. Oron är nu stor att fler barn utsatts.

– Vi ber föräldrarna minnas om barnen någon gång uppvisat ett för dem onormalt beteende i samband med vistelsen på skolan. Misstänker de något ska de ringa polisen direkt, säger Bert Åberg.

Märkliga relationer

Polis och åklagare har hittat 170 bilder och sex stycken filmer med barnpornografiskt innehåll i mannens dator. Trots att förskoleläraren varit häktad sedan den 23 oktober i år, är det ännu oklart om de bilder han tagit på barnen på förskolan kommit ut på nätet eller olika pedofilsajter.

– Vi har inte kunnat se om det är fallet, men vi håller på att kontrollera det, säger kammaråklagaren Anna Mårtensson.

Redan innan polisanmälan försökte anställda göra ledningen uppmärksam på att förskolläraren verkade ha märkligt nära relationer till en del barn. Men ledningen ansåg att 41-åringen bara favoriserade dem.

– Saken diskuterades, och vi borde tagit uppgifterna på ett större allvar än vad vi gjorde, säger Åberg.

Nekar till övergrepp

Förskolläraren ska nu genomgå en undersökning som ska utreda om han behöver genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

– Pedofili är en psykisk störning, och kan i en del fall dölja en mer komplex och allvarligare sjukdomsbild, med till exempel svåra empatistörningar, säger psykologen Bengt Jarl, som i flera år arbetat med pedofiler och sexbrottslingar.

Mannen nekar till övergrepp, men erkänner innehav av barnporrbilder. Att många nu känner skuld inför att inte avslöjat 41-åringen i tid, anser Bengt Jarl att de inte ska göra.

– Det är svårt att avslöja en pedofil, säger han.

Mest läst