Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fjärde terrormisstänkt häktad

Tre av de fem män som greps i går misstänkta för försök till terrorbrott i Köpenhamn har häktats. Ytterligare en har häktats vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tingsrätten har beslutat att häkta 37-åringen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han blir även förlagd med restriktioner och hans advokat beläggs med yppandeförbud.

När häktningsförhandlingen inleddes vid Attunda tingsrätt satt 37-åringen, klädd i grön tröja, bredvid sin advokat. 37-åringen hade kortklippt mörkt hår, skägg och är kraftigt byggd.

37-åringen bestred via sin advokat bestämt brottslighet och att det skulle finnas grund för häktning.

Rättens ordförande beslutade sedan om yppandeförbud och stängda dörrar.

Häktningsförhandlingarna i Glostrup i Köpenhamn inleddes med att åklagaren Lykke Sörensen läste upp anklagelserna som gäller försök till terroristbrott samt vapenbrott.

Åklagaren nämnde att man i Herlev hade beslagtagit ett automatvapen med 72 skarpa patroner samt en pistol med 36 patroner.

De tre misstänkta, som alla är bosatta i Sverige, förnekade brott.

I slutet av den öppna delen av häktningsförhandlingen i Glostrup i Köpenhamn bad domarna de tre misstänkta att avge förklaringar, men de vägrade och ville inte säga något.

En fjärde misstänkt som greps i går har släppts men är fortfarande misstänkt.

Utrikesdepartementets presschef Anders Jörle bekräftar att två av de misstänkta männen tidigare varit fängslade utomlands. Den 29-årige mannen har suttit fängslad i Etiopien och Pakistan medan 37-åringen varit fängslad i Pakistan.

-Men vi har inga indikationer på att de rest till Pakistan tillsammans, säger Jörle.

De fem männen misstänks för att ha förberett en attack mot tidningen Jyllands-Posten (JP) i Köpenhamn.

Det var efter månader av samarbete som svensk och dansk säkerhetspolis i går slog till mot den misstänkta terroristgruppen. Enligt polisen planerade männen att "döda så många som möjligt" men de männen greps innan de hann sätta planen i verket.

Jyllands-Posten publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed vilket resulterade i upprörda reaktioner. Extrema islamister har utlovat belöningar till dem som dödar dem som står bakom karikatyrerna.

Mest läst