Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fixfabriken i graven

  HSB och Balder har köpt Fixfabriken i Majorna. Planen är att riva den och att bygga bostäder.

  - Staden växer hela tiden. Men vi vill att den ska växa i en snabbare takt. Det gynnar alla, säger Lena Andersson chef för mark- och projektutveckling på HSB.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Än så länge finns det inga garantier för att planen kommer att gå igenom. Det finns varken någon detaljplan eller rivningstillstånd. Men Lena Andersson är inte särskilt orolig för att planen inte går i lås.

  - Vi har tagit en risk men vi hade aldrig gjort det om vi inte trodde att det var en bra idé. Vi har med erfarenhet och kunskap gjort bedömningen att detta är rätt för Göteborg. Vi tror på detta, säger hon.

  Enligt henne behövs det fler bostäder i Göteborg. Men hon tycker att det är viktigt att bostäderna blandas med verksamhet. Därför ska det även byggas affärer och kontor på de 17 000 kvadratmetrarna.

  - Vi vill blanda upp så att staden lever dygnet runt.

  Hon menar att området är lämpligt för detta och menar att en industrifabrik inte behöver ligga mitt i Majorna.

  - När fabriken byggdes låg den i utkanten av staden. Men nu har staden växt och den ligger centralt. Området är perfekt för bostäder.

  Men trots att HSB och Balder vill satsa på nya byggnader, tycker Lena Andersson att det är viktigt att bevara något av det gamla.

  - Fabriksskylten är ju ett kännetecken, ett landmärke. Den har varit nedplockad men vi tycker att det är viktigt att den får leva kvar. Så den ska få sitta högt uppe på något hus, säger hon.

  Om allt går enligt HSB och Balders planer så sätter de igång med projektet så fort de får ett godkännande. Men inget kommer att hända på minst två år. Det är nämligen då som den förra ägaren Assa Oem AB tidigast ska lämna lokalen.

  Enligt Johannes Lind Widestam, vd, är anledningen till försäljningen att den 60 år gamla fabriken inte längre är optimal för deras verksamhet.

  - Nu letar vi efter en ny lokal, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.