Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fint med finska böcker

Böcker ger många barn en bra start på ett tvåspråkigt liv.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den Sverigefinska minoriteten är relativt stor, men bortsett ifrån SR:s och SVT:s finskspråkiga redaktioner gör den inte särskilt mycket väsen av sig. Det är till exempel en tuff kamp för många föräldrar att se till att barnen får modersmålsundervisning. Likaså för barn att stå på sig för att deras äldre skall få finskspråkig äldreomsorg. Detta trots statliga minoritetsspråkssatsningar och förvaltningsområdesstatus. En kombination av okunskap och ointresse ligger allt som oftast som en blöt filt över den sverigefinska minoritetens rättigheter. Men allt är inte nattsvart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I helgen anordnades till exempel Mukulat, en finsk barnkulturfestival, på Röhsska museet i Göteborg. En härlig tvåspråkig blandning av musik, teater, böcker och workshops drog till sig mängder av sverigefinska familjer. Hela entrén var fylld av barnvagnar och ett finskt lejon och Lilla My minglade omkring. På plats fanns och också den finska honorära generalkonsuln Heli van der Valk och Antti Yliselä, planeringsledare för det finska förvaltningsområdet i Göteborg. Båda gladdes över den stora uppslutningen.

Yliselä berättade också om ett annat projekt som Göteborgs stad just nu håller på att sjösätta. Med start i december kommer stadens bibliotek att dela ut bokpaket till sverigefinska familjer. Tanken är att stödja andra och tredje generationens Sverigefinländare såväl språkligt som kulturellt.

Satsningen är ett utmärkt initiativ. Den enda kritiska aspekten är att alla kanske inte går till biblioteket så ofta och att vissa därmed kan gå miste om den fina gåvan. Hade böckerna delats ut genom till exempel BVC, som har kontakt med i princip alla familjer, skulle man nå desto fler. Det kräver dock ett samarbete mellan kommun och region i de här frågorna som än så länge inte finns i Västra Götaland.

Men kanske i framtiden? Även om det inte är tillåtet att registrera människors ursprung vore det inte allt för komplicerat att när nyblivna föräldrar dyker upp på BVC fråga om de tillhör någon nationell minoritet. Och om så är fallet ta tillfället i akt att ge information om rättigheter, möjligheter samt ett bokpaket på språket i fråga. Det skulle ge många barn en bra start på sitt tvåspråkiga liv.

Malin Lernfelt

Mest läst