Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Finns inget dåligt med sextimmarsdag"

Sjukfrånvaron minskade och kontinuiteten på arbetsplatsen ökade. Det visar den första delrapporten från försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum.

Den första delrapporten om det uppmärksammade försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldrecentrum är nu klar. Rapporten redogör för försökets första sex månader och kommunalrådet Daniel Bernmar (V) tycker allt pekar åt rätt håll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag blev förvånad över att vi på så kort tid ser att sjukfrånvaron minskar och att kontinuiteten på arbetsplatsen ökar, säger han.

Kritiker har pekat på de höga kostnaderna det innebär att korta arbetstiden på ett äldreboende. De menar att pengarna kunnat användas bättre och kunnat komma fler till del. Daniel Bernmar säger att nettokostnaderna för projektet blivit lägre än beräknat.

– Bruttokostnaden är åtta miljoner kronor per år, men årsnettokostnaden för den totala offentliga ekonomin beräknas till 2,6 miljoner kronor. Det ska ställas mot de värden man uppnår med färre sjuka och en högre kvalitet.

Svartedalens äldrecentrum har 64 heltidsanställda och 16 deltidsanställda undersköterskor. De som tidigare har arbetat heltid gått ned till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. 14 undersköterskor har anställts för att kompensera för tidsbortfallet.

I rapporten framkommer att undersköterskorna upplever att de har mer energi och upplever mindre stress. I ett enkätsvar skriver en undersköterska:

– Finns inget dåligt med sextimmarsdag, nu känner man sig piggare, kan orka träna och rå om sig själv, och bry sig om sin kropp efter 36 års arbete i vården. Nu hinner man andas och må bättre, helt underbart tycker jag.

Bengt Lorentzon, följeforskare och konsult, hävdar att den färdiga utvärderingen kommer att bli mer gedigen än vad som gjorts i liknande försök.

– Man har mest intresserat sig för hälsoperspektivet, om man kan få ner sjukfrånvaron. Vi tittar även på om reducerad arbetstid ger mer energi, om det ger effekt i verksamheten och hur det påverkar verksamhetens innehåll, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.