Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

220626h1024.jpg
Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto. Arkivbild.

Fingerprint Cards aktie rusar på börsen

Fingerprint Cards ökar sin omsättning med 1 187 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol och gör ett rörelseresultat på nära 518 miljoner kronor.

Före lunch rusade Fingerprint Cards aktie med över fem procent på Stockholmsbörsen efter en kanonrapport.

- Vi kan inte vara annat än glada över utvecklingen vi har haft i bolaget. Den har överträffat alla förväntningar, både våra egna och andras, säger vd:n Jörgen Lantto.

Intäkterna för fjärde kvartalet var 1 351 miljoner kronor, vilket är en ökning med 1 187 procent jämfört med i fjol. För helåret är intäkterna 2 900 miljoner kronor.

Och rörelseresultatet för helåret är 910 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 145 miljoner kronor i 2014.

Siffrorna har fått alla kritiska analytiker på skam, som sagt att Fingerprint Cards är överskattade och att företaget underskattar sina konkurrenter.

- Analytikerna gör sitt jobb, men vi träffar ju våra kunder varje dag så vi har en helt annan möjlighet att se vad som händer på marknaden. Och inför fjärde kvartalet överträffar vi estimaten på var enda siffra, säger Jörgen Lantto.

Fingerprint Cards laddar nu inför 2016 och har en rad nya lanseringar inom fingeravtryckstekonologin som ligger i pipeline.

Man tänker fortsätta att anpassa företagets sensorer för andra marknadssegment än smartphones, till exempel smarta kort, det kan handla om betalkort men också olika sorters accesskort. Man har också börjat sondera terrängen med en global ledande personbilstillverkare, hemligt vilken, om att tillhandahålla touchsensorer. Dessutom håller Fingerprint Cards på och utvecklar olika produkter som kan kopplas till olika digitala föremål.

En del av kritiken som riktas mot bolaget är att ni riskerar att bli omkörda?

- Det har vi hört under väldigt lång tid, men varje kvartal har vi kunnat konstatera att detta inte har skett. Vi vet ju vår egen position, och kan också påtala att marknaden växer väldigt mycket och det innebär att det finns plats för ökad konkurrens. Att vi skulle vara den enda aktören på marknaden vore ju naivt att tro och det har vi aldrig påstått. Det finns konkurrenter som kommer att ta en del av kakan, men det finns plats för det, säger Jörgen Lantto.

Ett ytterligare skäl att Fingerprint Cards känner tillförsikt inför framtiden är att marknaden för det mobila operativsystemet Android växer i Europa och USA, medan Apple tappar. Google som är en stor kund till Fingerprint Cards använder Android.

- Makroutvecklingen på smartphonesidan i världen är väldigt gynnsam för oss, säger Jörgen Lantto.

Styrelsen föreslår ingen aktieutdelning, utan en aktiesplit om 5:1 och bemyndigande om återköp och överlåtelser av egna B-aktier.

Varför det?

- Det är för att vi ska kunna fortsätta att investera i verksamheten. Marknaden vi jobbar i är under väldigt stark tillväxt och den kommer att vara oändligt mycket större under de nästkommande åren. Genom att växa i den egna verksamheten och ha möjlighet att titta på förvärv som dyker upp kan vi skapa ännu mer värde för bolaget, säger Jörgen Lantto.

Mest läst