Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Filmprofessorn Leif Furhammar avled på söndagen. Han blev 78 år.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Filmprofessorn Leif Furhammar är död

  Filmprofessorn Leif Furhammar har gått bort. -Han är absolut en av de mest betydelsefulla för svensk tv. Det här är en sorgens dag, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh till SVT.

  Under sin karriär arbetade Leif Furhammar bland annat som filmkritiker på Svenska Dagbladet (1964-1967), som producent på SVT (1969-1978), som professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet (1978-1990) och som filmkrönikör på Dagens Nyheter (1987-2009).

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Oavsett om han skrev positivt eller negativt om det man gjort så kändes det hedrande att bli recenserad av honom, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh till SVT.

  Furhammar har skrivit flera böcker, bland annat "Politik och film" (1968), som han skrev tillsammans med Folke Isaksson.

  1965 släpptes boken "Filmpåverkan" varpå han blev den första personen att belönas med juryns specialbagge för särskilda insatser på Guldbagge-galan. 1992 fick han sin andra Guldbagge, då för boken "Filmen i Sverige".

  "Hans flit och filmkunnande tycktes inte känna några gränser. Dessutom skrev han med klockren språkkänsla, personligt och underfundigt", säger vännen och kollegan Jonas Sima i ett uttalande.

  Leif Furhammar avled på söndagsmorgonen efter en kort tids sjukdom, bekräftar hans hustru Barbro Furhammar för TT. Han blev 78 år gammal.