Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Filmdukens greve Dracula död

Skådespelarlegendaren Christopher Lee har avlidit, 93 år gammal. Mest känd var britten för rollen som greve Dracula, men under sin karriär medverkade han i över 250 filmer.

Christopher Lee avled på sjukhus i London i söndags efter att ha behandlats för andningsproblem. Enligt The Telegraph valde hans hustru att vänta med att offentliggöra dödsbudet tills alla familjemedlemmar hade blivit informerade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lee debuterade på 40-talet och fick sitt stora genombrott i rollen som Dracula. Han spelade blodsugaren i totalt nio filmer, bland dem "I Draculas klor" (1958) och "Draculas vålnad" (1968). Han porträtterade också Bond-skurken Scaramanga i "Mannen med den gyllene pistolen" (1974), där han spelade mot Roger Moore.

"En otroligt fin människa"

Under 2000-talet fick Lees karriär ett uppsving genom hans medverkan i de tre "Sagan om ringen"-filmerna, där han gestaltade den onde härskaren Saruman. Han sågs också i Star Wars-filmerna "Klonerna anfaller" (2002) och "Mörkrets hämnd" (2005), där han spelade greve Dooku.

2013 spelade han mot svenska Michael Nyqvist i "The girl from Nagasaki" 2013.

-Han var en otroligt fin människa, faktiskt. Hans fru kommer från Danmark, och hon tyckte att det var så kul att prata danska med mig. Christopher kunde några ord, men vi pratade ju mest engelska så klart. Vi pratade mycket. Han var ju en kultmänniska. Man blev väldigt hövlig och artig runt honom, säger Michael Nyqvist till expressen.se.

Spelade Lindgrens Kato

Michael Nyqvist och Christopher Lee skulle ha spelat far och son i dramat "The 11th", vars inspelningar är planerade att starta i slutet av juni.

En annan av Christopher Lees kopplingar till Sverige är att han spelade den onda Kato i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Mio min mio", från 1987.

Lee var produktiv in i det sista. Hans sista film blev "Hobbit: Femhäraslaget" från i fjol, där han återigen gestaltade Saruman. Han adlades 2009 och sent i livet började han även att jobba med musik och gav ut ett par metal-skivor.