Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Filmaren Lars Lennart Forsberg död

  Filmaren Lars Lennart Forsberg har avlidit, 78 år gammal.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han är mest känd för Slas-filmatiseringen "Vem älskar Yngve Frej? " för tv 1973, och 2001 vann han en Guldbagge för dokumentären "Min mamma hade fjorton barn".

  Lars Lennart Forsberg avled på tisdagen på Ystads lasarett efter en tids sjukdom, uppger svärsonen Per Gudmundson för TT Spektra.

  Stockholmaren Lasse Forsberg, som lade till mellannamnet Lennart för att inte förväxlas med namnen i Göteborg som också var filmare, bodde sedan några år i Löderup på Österlen och fick i höstas en cancerdiagnos.

  Han arbetade in i det sista med dokumentärfilmen "Pensionärerna" för SVT, med planerad visning under 2012.

  Storhetstid

  Långfilmsdebuten "Misshandlingen" från 1969 om svensk psykvård gav Lars Lennart Forsberg en Guldbagge för bästa regi, och 70-talet blev något av en storhetstid med flera uppmärksammade filmer, framförallt i tv. Den mest omtalade blev filmatiseringen av Stig "Slas" Claessons "Vem älskar Yngve Frej?" med Janne "Loffe" Carlsson i huvudrollen i trettonhelgen 1973.

  Forsberg regisserade även svensk tv:s kanske mest utskällda julkalender - "Broster, Broster" från 1971 med Claire Wikholm och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. Kalendern kritiserades för att vara vänstervriden och inte tillräckligt "julig".

  Spelfilm och dokumentär

  Lars Lennart Forsbergs karriär varade i över 50 år och han växlade mellan spelfilm och dokumentärer. Den självbiografiska "Min mamma hade fjorton barn" vann en Guldbagge 2001. Filmen byggde på egna familjens historia från 1920-1940-talen och handlade om mamma Märta Dorotea som var gravid i sammanlagt 23 år.

  Sista långfilmen blev "Störst av allt" från 2005 med Sven Wollter och Frida Hallgren i huvudrollerna.

  Lars Lennart Forsberg var pappa till artisten Ebba Forsberg.