Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
02_mat_citron

Lime- och citronbullar med honung. Bild: Stefan Edetoft

Fika med citrus

Mat De är orangefärgade, gröna och gula med saftigt fruktkött. Så här års är citrusfrukterna givna smakbärare i köket. Vi twistar till det och bakar cheesecake, citruskaka och bullar till fikat med bitterljuva och sötsyrliga smaker.

Sött, syrligt och beskt, inte konstigt att citrusfrukter passar så bra i matlagning. De är alla givna smakbärare som tillför naturliga toner och fräschör. Citrussmakerna passar till allt, och då menar jag inte bara fruktköttet med sitt saftiga innanmäte som man kan skära ner i en fruktsallad eller pressa till en C-vitaminrik juice att använda i den klassiska krämen lemoncurd. Bekanta dig även med skalet, zesten, som har en fyllig rondör som sätter finess på den allra enklaste rätt. I skalet sitter fina eteriska oljor som ger det ännu mer smakkraft än juicen och fruktköttet.

Citroner är pålitliga kökskompisar som alltid ingår i mitt basförråd av råvaror. Skalet river jag ner i dressingar, till marinader eller som topping tillsammans med finhackad persilja och vitlök till klassiska grytor som Osso Bucco. Men den här gången skall vi i stället för matlagning experimentera i köket och hänge oss åt söta bakverk och desserter till fikat.

Fika är en helsvensk tradition. Vi älskar att dricka kaffe och äta kanelbullar eller kaka i Sverige. Säg det land som kan stoltsera med sju sorters kakor där alla är lika goda. Alldeles nybakat och färskt har många av våra fina bakverk tillsammans med den helsvenska fikakulturen börjat sprida sig i städer som New York och London. Kanelbullar, prinsesstårtor och inte minst små smöriga, spröda småkakor till kaffet, har fått sötsugna kafégäster att ta till sig våra traditionella svenska smaker. 

Vad ska man då tänka på när man använder citrusfrukter i köket? Jag brukar alltid välja ekologiska citrusfrukter när jag ska använda skalet som smaksättning. Som till exempel i en krämig lemoncurd med citronsaft, äggulor, smör och grädde. Här går det bra med såväl citron som lime. Det man skall tänka på är att inte få med det vita skalet, som smakar beskt. Och det finns fler citrussorter att prova, som blodapelsiner.

Det är något speciellt uppfriskande med den sötsyrliga smaken som även drar åt ett bittert håll. Blodapelsiner är verkligen en apelsinsort att längta efter, de finns bara några få veckor om året. Den sicilianska blodapelsinen Tarocco som nu har sin högsäsong har ett härligt blodrött fruktkött. Om du inte lyckas få tag på den är Moro en annan sort. Den hittar man oftast inslagen i papper i butiken. 

Att prova sig fram bland och experimentera bland alla citrussorter är många gånger ett bra utgångsläge eftersom vi alla har varierande smakpaletter som drar åt olika håll. Beskan i en gul grapefrukt passar för vissa när andra hellre skulle välja sötman hos en välmogen apelsin eller clementin. Som till bullarna med lime och citrus. Varför inte prova att i stället smaksätta med apelsinskal och krydda upp med vanilj i fyllningen? För i matlagning och bakning kan ofta den mest oväntade kombination bli strålande bra.

Upptäck fler citrussorter

Ta dig också en titt efter andra citrussorter och prova söta citroner, bittra små kumquats och sweetie. Den senare är en korsning mellan grapefrukt och pomelo. Smaken är söt och inte alls lika bitter som i en vanlig grapefrukt.

Kumquats är en annan liten udda citrus som man äter hel med skal och allt. Den är friskt syrlig och passar perfekt att skiva ner och koka tillsammans med en sockerlag för att få bort lite av bitterheten.

Söt citron är ytterligare en spännande citrussort. Den är en korsning mellan citron och mandarin med mild, lite vattnig citronsmak. God att äta precis som den är.

Maria Zihammou är matjournalist, matstylist och kokboksförfattare. Hon älskar att prata, äta och skriva om mat.

Mest läst