Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Hotellet Marstrand
Grand Hotel i Marstrand.

Fifflet med vinnotan kan vara brottsligt

Både den ekonomiansvariga i Upp och Grand Hotel Marstrands hotelldirektör kan ha gjort sig skyldiga till brott i samband med den falska faktura som skulle dölja ungdomsprojektet Upps vinnota. Men stadsledningskontoret har valt att inte anmäla.

Som GP kunde avslöja tidigare i veckan har projektledningen för ungdomsprojektet Upp försökt dölja vininköp för 1 770 kronor under en konferens på Grand Hotel Marstrand i juni genom att förmå hotellet att skriva om en dryckesnota till mat.

Orsaken var att projektets finansiärer, Göteborgs stad och Europeiska socialfonden, inte accepterar alkoholinköp för skattemedel.

Enligt hotellets vd Martina Johansson, som skrev ut den falska fakturan, utsattes hon för kraftiga påtryckningar från projektets ekonomiansvarige. Till slut skickade hon en ny falsk faktura.

Falsk faktura
När GP frågar Grand Hotel-direktören om hur det gått till berättar hon utan omsvep att hon upprättat en falsk faktura för att gå kommunprojektet till mötes. Både totalsumman och notans innehåll ändrades så att det framstod som att sex vinflaskor i själva verket var mat för sex personer.

– Det är bara ett sätt att skriva det, om du förstår vad jag menar. Men vi har bokfört det som alkohol helt korrekt och riktigt från vår sida, säger Martina Johansson.


Så du har skrivit en ny faktura som bara har gått till dem då?

– Ja, precis. Den nya fakturan har gått till dem.


Men då är det en falsk faktura?

– Ja, det kanske man kan se det som då.


Är det vanligt att kommunala verksamheter begär den här typen av ändringar av fakturor, att alkohol till exempel skrivs som mat?

– Nej, det har aldrig tidigare skett under den tid jag har jobbat här, säger Martina Johansson.


Ändrat fakturan
Enligt kammaråklagare Karl-Erik Esbo vid åklagarkammaren i Göteborg kan både projektledningen och hotelldirektören ha gjort sig skyldig till brott genom hanteringen av fakturan.

– Det är mycket som talar för att hotellet har gjort sig skyldig till ett osant intygande genom att ändra fakturan från alkohol till mat. Projektet kan i sin tur ha gjort sig skyldig till brukande av osann urkund när de fört in det i sin bokföring, säger han Grand Hotel Marstrand har sedan hösten 2010 ett tvåårigt ramavtal med Göteborgs stad vilket betyder att hotellet är en godkänd leverantör av tjänster för alla stadens verksamheter. En av fler faktorer som spelar in i valet av företag som kommunen sluter ramavtal med är att företaget tar socialt och etiskt ansvar och på annat sätt följer affärsetiska normer.


Varning
Den ekonomiansvariga tjänstemannen, liksom projektledaren Mattias Rexmo, fick en skriftlig varning från stadsledningskontoret efter att fifflet uppdagats.

Enligt Lisskulla Lindström, personaldirektör vid stadsledningskontoret, var det aldrig aktuellt med en polisanmälan.


Hur kommer det sig att ni inte gått vidare med rättsliga åtgärder?

– Vi insåg att de hade gjort ett misstag, att de hade korrigerat det och att de var djupt ångerfulla. I det läget gjorde vi bedömningen att en skriftlig varning var en tillräckligt hård bestraffning.

De flesta skolor i Göteborg har en policy att anmäla elever för minsta överträdelse av lagen, det är inte en policy kommunen har för sina vuxna tjänstemän?

– Det finns ingen sådan policy. Vi tycker att det var tillräckligt med en skriftlig varning.

Mest läst