Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fiffiga arrangemang med pumpa

  Hösten är en härlig tid att göra extra fint i trädgården. Pynta prydnadspumpor med växter i säsongens alla sprakande färger, och skapa en välkomnande entré som glädjer både dig själv och dina gäster.

  Vanligtvis förknippar man den traditionella orangefärgade pumpan, som även går under namnet halloweenpumpa, med just allhelgona och halloween, men den har längre hållbarhet i trädgården än så.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Passa på när de fina prydnadsvarianterna dyker upp i handeln, och plantera ett vackert höstarrangemang direkt i pumporna som helt enkelt får agera krukor.

  Inga gränser

  Välj pumpor i olika former och kulörer och fyll dem med allt det naturen har att erbjuda just nu. Mossa, kvistar, kottar och rönnbär - bara fantasin sätter gränser. Man kan använda planteringsjord, men det är ännu smidigare med oasis som är en stickmassa för snittblommor och torkade växter.

  Gå loss

  Du fyller pumporna med oasis, som lagts i blöt före, och sedan är det bara att gå loss. Ska arrangemanget gå ton i ton eller explodera av färger? Det bestämmer du helt själv. När pumporna är klara är det bara att skapa ditt personliga stilleben med lyktor, blockljus, flätade korgar och kanske några vackra höstlöv som fond.

  FAKTA: Gör ditt eget pumpaarrangemang

  Detta behöver du

  Vass kniv och sked

  Prydnadspumpor

  Oasis

  Höstväxter

  Kastanjer och kottar

  Lim

  Så gör du

  1. Förbered med både avlånga och runda pumpor i olika kulörer.

  2. Gräv ur pumporna med kniv och sked.

  3. Blötlägg oasis och forma efter hålet i pumpan.

  4. Tryck därefter i växterna en och en i oasisen, till exempel minikryss, alunrot, mjuken, nejlika, prydnadsgräs och hebe.

  5. Kastanjer och kottar förstärker höstkänslan och kan limmas på när arrangemanget är klart.

  6. Addera blockljus i höstfärger, alternativt värmeljus, som ställs i arrangemanget eller i en vacker lykta bredvid.

  7. Var varsam så att inte växterna tar eld! Finast och säkrast är att placera ut ett par vackra lyktor tillsammans med prydnadspumporna.

  Fakta om pumpor

  Pumpan kan ätas rå och är laddad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältningen och hyn.

  Pumpan tillhör familjen gurkväxter och kommer liksom squash från USA. Den har relativt lång hållbarhet om man tar ur kärnorna och förvaras bäst svalt - i plastfolie om den är delad. Kärnorna kan torkas och ätas som snacks.

  Prydnadspumporna är framtagna för att vara snygga snarare än goda, men visst går de att äta.

  Halloweenpumpan kallas även för jättepumpa och kan väga flera hundra kilo.

  SM i pumpaodling hålls varje år i månadsskiftet september-oktober på Solberga Gård i samband med Ölands Skördefest. Segrarpumpan har ibland vägt över 500 kilo.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.