Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ficktjuvsligor härjar i Göteborg

I Göteborgs centrum har fickstölderna ökat med 24 procent hittills i år. Gunborg är en av dem som blev av med plånboken i mataffären. Polisen misstänker nu att organiserade ligor härjar i Västsverige.

Om du plötsligt blir omsvärmad av okända personer som ber om hjälp på främmande språk eller knagglig engelska – då kan det vara varning för ficktjuvar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Antalet anmälda fickstölder klättrar uppåt i hela Storgöteborg där anmälningarna har ökat med 13 procent i genomsnitt under första kvartalet.

För tre veckor sedan var Gunborg mitt uppe i en flytt i Floda. Sonen skulle hjälpa till, men behövde först handla mat. Gunborg hängde med till affären.

- Jag brukar bara ta kortet med mig när jag handlar men jag var lite stressad och tog med mig hela plånboken, säger hon.

Hon hittade inte sin vanliga kasse utan tog en vanlig papperskasse, la plånboken på botten och hängde kassen på armen.

- Men det blev lite obekvämt i längden så jag ställde kassen i vagnen och la plånboken i fickan. Där hade jag bra koll på den ända tills vi kom till mjölkdisken, säger hon.

Mjölken var nästan slut och hon fick sträcka sig ganska långt in för att få tag på ett paket medan sonen stod bredvid och väntade. Plötsligt tilltalades han av en okänd man på knagglig engelska. Sonen förstod aldrig vad mannen ville och efter någon minut gick mannen därifrån.

- Det var ju massa folk runt omkring men det var inte så att jag tänkte på att det var någon som var extra nära mig. Men jag kände nästan med en gång jag reste mig att plånboken var borta, säger hon.

Gunborg är ett typiskt byte för de professionella ficktjuvsligor som just nu opererar i Göteborgsregionen – bulgariska och rumänska ligor som systematiskt riktat in sig på att stjäla från äldre utanför hemmet.

- Ligorna lever i grupper om 20-30 personer som jobbar tillsammans och åker runt i Europa från land till land. Detta har blivit ett jätteproblem, berättar Ulf Lokrantz, vid polisens Cirka-gruppen i Vårgårda.

Den består av åtta personer som specialiserat sig på brott mot äldre i hela riket och ibland även utanför landets gränser.

Redan dagen efter stölden ringde polisen och berättade att Gunborgs plånbok var återfunnen. Korten var kvar men de 900 kronorna hon haft i den var borta.

Ficktjuvarna smyger sig på, ställer sig gärna skuldra vid skuldra, frågar efter vägen eller vad som står på en vara. De frågar på utländskt språk och har svårt att förklara sig och förvillar den utvalda medan ficktjuv nummer två stjäl.

Sedan Cirka-gruppen startade för 1,5 år sedan har ett 30-tal personer gripits och fällts, bland annat med hjälp av övervakningskameror. Straffen varierar mellan på 1,5 och fem år. Som mest har en ficktjuv fällts för 140 stölder.

Just nu sitter fem personer häktade, varav två är ett par som begått en rad plånbokstölder mot äldre. Och Gunborgs plånbok har varit på teknisk undersökning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.