Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Fick svar på 22 år gammal flaskpost

För drygt 22 år sedan sände de tre barnen iväg en flaskpost från Bohuskusten. Nu har de fått svar – från Panama.

På sommaren 1992 roade sig syskonen Erik och Linda Runestam från Göteborg och Eriks kompis Christoffer Högström från Borås med att göra en slags sjörövarkarta och skicka iväg den med flaskpost.

- Vi var sex, sju år då, min syster lite äldre, och bodde på sommaren i Hunnebostrand. När svaret kom i ett brev till Christoffer hade vi alla glömt att vi sände iväg flaskan för över 22 år sedan, berättar Erik Runestam.

På kartan skrev barnen en liten hälsning till en eventuell upphittare.

- Vi uppmanade dem att höra av sig till Christoffer. Vi har inte haft någon kontakt sedan vi var barn, men som tur är bor han kvar på samma adress.

Barnen skrev också att de var i nöd och behövde hjälp.

- Jag kommer ihåg att vi senare den sommaren var lite rädda för att ha skrivit att vi var i nöd. Tänk om nån hade tagit det på allvar och försökt rädda oss, säger Erik Runestam.

Boca del Toro

Enligt brevet från Panama hittades flaskposten från Hunnebostrand i början av november av en Leonard Pearson på en strand på Panamas atlantkust, i natursköna och exotiska Boca del Toro nära gränsen till Costa Rica.

Brevet från Pearson är daterat den 6 november. Där skriver han att han översatt texten på kartan med hjälp av Google translation och att han hoppas att adressen fortfarande gäller.

- Vi ska försöka spåra upphittaren, men vi har inga andra ledtrådar än hans namn. Det står ingen avsändaradress på brevet, säger Erik Runestam.

Sjörövarkartan har brännhål och är gulnad.

- Minns att vi medvetet försökte göra den så lik en skattkarta som möjligt. Därför brände vi några hål i den. Sedan fick vi lite hjälp av pappa. Han förklarade att vi måste skicka iväg flaskan när det var frånlandsvind. Vid pålandsvind hade den ju hamnat direkt i viken i Hunnebostrand.

Erik Runestam är mycket förvånad över att deras försändelse lyckats korsa hela Atlanten och Karibiska havet.

- Jag förstår inte hur det gått till, men på något sätt har flaskan letat sig hela vägen till Panama. Och det är ju en ganska otrolig historia att vi får svar efter 22 år, säger han.

Avståndet, sjövägen alltså, mellan Hunnebostrand och Panamas atlantkust är drygt 5 000 sjömil. Det är lika med 9 260 kilometer.

Sett över 22 år är distansen per år inte mycket att yvas över, cirka 42 mil.

Mest läst