Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
fexeus_box_150915_1016

Fexeus vill få dig att tänka utanför Boxen

Efter att ha sålt ut Maximteatern i Stockholm 21 gånger kommer mästermanipulatören Henrik Fexeus till Göteborg med sin föreställning Box.

Henrik Fexeus har kallats för både mästermanipulatör och tanketrixare. Hans föreställning Box har varit en publiksuccé i Stockholm och nu tar han med den ut på vägarna, i kväll på Lorensbergsteaterns scen. Men vad är det en mästermanipulatör gör egentligen?

- Jag håller på med mentalism, men det är ett ord som ingen känner till. Därför säger jag "tankeläsning" i stället, förklarar Fexeus.

Med hjälp av lika delar teater som psykologi och trolleri vill han skapa en illusion av att "han och publiken har en övernaturlig förmåga att läsa varandras tankar". Box består av hälften lögn och hälften renodlade psykologiska tekniker.

- Som publik vet du inte vilken halva som är vilken. Det kallar jag för mind magic - själva magin sker i huvudet på folk. Det är en väldigt spännande och svår form av underhållning.

Box tar avstamp i Fexeus personlighet, barndom och minnen, men är också uppbyggd kring en samverkan mellan honom och publiken. Genom att slänga ut en frisbee i publiken och låta personen som fångar den komma upp på scenen och delta i ett nummer, görs ett slumpmässigt urval av försökspersoner vid varje föreställning. Men att bygga Box på interaktion med publiken kan också vara lite problematiskt.

- Ja, det är faktiskt extremt riskabelt! För att folk inte ska tro att det är riggat sedan innan, är det viktigt att de ser att det är ett slumpmässigt urval. Men jag har inte heller någon kontroll på vem det blir som kommer upp. Det kan vara någon extremt samarbetsvillig, någon som vill sätta dit mig totalt eller någon som är jättefull, trillar omkull och välter scenografin.

Alla tre scenarier har inträffat, "inte minst på helgföreställningarna". Men det är något som Fexeus är van vid att hantera.

- Om folk beter sig galet får man skratta åt det och gå vidare! Visst, ibland måste jag avbryta ett nummer för att någon beter sig märkligt, men då förstår publiken varför. Det kan också ge en viss nerv till föreställningen - den skapas ju i stunden!

Efter 21 utsålda föreställningar i Stockholm har Henrik Fexeus fått mail från människor som menar att de gjort om sina liv efter att de varit på Box.

- Det är en underhållande föreställning, inte Dramaten liksom. Men det finns ett budskap i Box också. Det handlar om människans potential, om att man kan ta sig hur långt som helst egentligen. Om jag kan förmedla det med lite sång och dans är det ju helt underbart!

Mest läst