Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skolelev

Fetma gör barn sämre i skolan

Överviktiga barn gör sämre ifrån sig i skolan än sina jämnåriga som bor i samma område. Det visar en ny rapport från Karolinska Institutet.

Bakom studien står barnfetmaexperten Claude Marcus och två av hans medarbetare vid enheten för pediatrik vid Karolinska institutet, Pernilla Danielsson och Emilia Hagman. Rapporten presenteras i dag vid en konferens om barns liv och hälsa i Stockholm, den så kallade Barnveckan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det vi ser är att andelen som går ut gymnasiet bland dem som behandlats för fetma är cirka 26 procent lägre. Gruppen har alltså en extremt mycket sämre skolsituation än sina jämnåriga med samma bakgrund, säger Claude Marcus.

Forskarna har kartlagt drygt 1 500 personer mellan 20 och 30 år, som någon gång mellan 1994 och 2011 behandlats för övervikt vid någon av Sveriges barnmottagningar och fetmakliniker. Syftet var alltså att undersöka hur många som hade gått ut gymnasiet. Varje individ har jämförts med fem slumpmässigt utvalda kontrollpersoner av samma kön, ålder och ursprung, bosatta i samma bostadsområde.

I kontrollgruppen gick 76 procent ut gymnasiet, motsvarande siffra i gruppen som behandlats för fetma var 56 procent.

– Det är viktigt att kunna se att det här verkligen är en effekt av fetma och inte en effekt av något annat. Vi blev överraskade av resultatet, vi hade väntat oss skillnader men inte så här stora.

– Vår studie visar att barn som är överviktiga är en högriskgrupp där skolan måste ta ett extra stort ansvar. Vi vet ju att exempelvis invandrare klarar skolan sämre och behöver extra stöd. Vårt resultat visar att barn med fetma är en grupp som också behöver extra stöd för att prestera väl i skolan. Det måste skolan bli medveten om.

Hur vet ni att det inte är idealen och omgivningens attityder som påverkar?

– Vi tror att det är en mängd faktorer som spelar in. Det finns studier som visar att feta barn uppfattas som dummare av sina kompisar och att självbilden kan vara sämre och påverka skolarbetet. Minnet kan också påverkas av fetma och försvåra inlärningen. Hur det exakt hänger ihop spelar ingen roll. Poängen är att gruppen har alarmerande sämre resultat än andra.

Vilket ansvar har föräldrarna?

– Det är inte föräldrarnas skuld att barn utvecklar fetma. Det är mycket genetik och olika faktorer i omgivningen som bidrar till att barn går upp i vikt. Däremot är det föräldrarnas ansvar att hjälpa ett barn som är på väg upp i vikt, säger han.

Ett barn som har fem kilos övervikt i 6-årsåldern – hur alarmerande är det?

– Det i sig är inte alarmerande på samma sätt som det inte är alarmerande om ett barn inte kan läsa efter första klass. Men som förälder ska man kanske då ägna lite mer tid åt att läsa med sina barn. På samma sätt ska man tänka lite extra på att inte ha så mycket sötsaker i vardagen om man har ett barn på väg att bli överviktigt.

Enligt Claude Marcus är det dock svårt som föräldrar att se övervikt hos sina barn.

– Det är därför vi har kontroll i skolan av längd och vikt upp till 14-årsåldern och det är skolhälsovårdens skyldighet att slå larm om övervikt, informera, hjälpa och stötta föräldrarna.

Har vi ett fungerande system som fångar upp barn i riskzonen?

– Definitivt inte. I Stockholms län har vi en vårdkedja som är hyfsat okej men det är fortfarande så att barn kommer i behandling för sent. Barnen behöver komma till oss i 6–7-årsåldern men i snitt kommer de först vid 10–11-årsåldern och då sjunker effekten av behandlingen markant, säger han.

Han understryker också att detta är en grupp som väldigt lätt drar sig undan från all gemensam fysisk aktivitet både av sociala och medicinska skäl.

– Det handlar om flera extrakilon som de här barnen släpar runt på och man har också sämre kondition om man lider av fetma.

Fakta: Studien

Studien är baserad på 8 799 individer varav 1 527 är sådana som behandlats för barnfetma i Sverige mellan 1994–2011 och omfattar såväl lindrig som svår fetma.

76 procent i kontrollgruppen gick ut gymnasiet, motsvarande siffra i gruppen som behandlats för fetma var 56 procent. Graden av fetma påverkar, de med lindrig fetma ligger bara 5–10 procent under kontrollgruppen.

Resultaten presenteras imorgon på Barnveckan och i Prag på Europakongressen avseende fetma i maj.

Källa: Karolinska institutet

Mest läst