Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Femte beatlen" George Martin död

George Martin, som tidigt insåg The Beatles storhet och gav bandet ett skivkontrakt, har gått bort. Han låg bakom 30 listettor i Storbritannien och 23 i USA. "Om någon förtjänade titeln 'den femte beatlen' så var det George", skriver Paul McCartney i ett blogginlägg.

George Martin gick bort i sitt hem på tisdagskvällen. Det bekräftar bolaget CA Management som representerade Martin, skriver The Guardian.

Den flerfaldigt Grammybelönade och adlade producenten blev 90 år gammal.

"Jag är så ledsen av nyheten om käre George Martins bortgång. Jag har så många underbara minnen av den här store mannen som jag kommer att ha med mig för alltid", skriver Paul McCartney i ett långt blogginlägg på sin sajt.

McCartney hyllar Martin utan förbehåll.

"Han var en sann gentleman och som en andra far för mig. Han guidade Beatles karriär med en sådan skicklighet och gott humör att han blev en sann vän till mig och min familj. Om någon förtjänade titeln 'den femte beatlen' så var det George."

Gav Beatles kontrakt

Martin var chef för skivbolaget EMI:s etikett Parlophone Records när han gav ett skivkontrakt till den unga Liverpoolkvartetten The Beatles 1962. Det var på hans inrådan som gruppen ersatte den dåvarande trummisen Pete Best med Ringo Starr.

De följande åren skulle George Martin och The Beatles komma att rita om kartan för popmusik med album som "Revolver", "Sgt Pepper's lonely hearts club band" och bandets självbetitlade album, mer känt som "The white album".

Klassisk bakgrund

Musikjournalisten Stefan Wermelin beskriver Martin som en "mycket seriös" popproducent, med bakgrund i bland annat klassisk musik.

-I honom fick Beatles en producent som kunde läsa noter, vilket underlättade eftersom de inte kunde det själva, säger Wermelin. -Han var den där trevliga farbrodern som tog hand om beatlarna, höll dem i handen och lotsade dem igenom skivinspelningens mysterier.

Flitig mångsysslare

Utöver The Beatles samarbetade George Martin även med artister som Ella Fitzgerald, Shirley Bassey och Gerry & The Pacemakers. George Martin låg också bakom nyinspelningen av Elton Johns "Candle in the wind" efter prinsessan Dianas död 1997.

-Tittar man på Beatlesproduktionerna han gjorde, även soloprojekten han gjorde med medlemmarna, så är det bara en bråkdel av hans musikgärning. Han hade så otroligt många fler sidor, säger Staffan Olander, vän till George Martin.

241475h1024_1.jpg
George Martin (längst till höger) tillsammans med Beatlesmedlemmarna George Harrison, Paul McCartney och Ringo Starr (till vänster) 1995. Arkivbild.

På sociala medier har kondoleanserna avlöst varandra. Här är ett urval:

"Gud välsigne George Martin. Frid och kärlek till Judy och hans familj. All kärlek från Ringo och Barbara. George kommer att bli saknad. Tack för all din kärlek och vänlighet, George", skriver Ringo Starr på Twitter. Det var den forne Beatlestrummisens meddelande som blev startskottet för rapporteringen om Martins död.

Storbritanniens premiärminister David Cameron hyllar en "musikalisk gigant":

"Sir George Martin var en musikalisk gigant - tillsammans med 'The fab four' skapade han världens mest oförglömliga popmusik", skriver han på Twitter. "The fab four" var ett av The Beatles smeknamn.

Den legendariske producentkollegan Quincy Jones saknar också sin vän.

"Vila i frid min musikaliske broder George Martin. Vi var vänner sedan 1964 och jag är så tacksam för den gåvan. Välsigne dig och ditt speciella följe för alltid", skriver han på Twitter.

Artisten Regina Spektor hyllar Martins musikaliska arrangemang.

"Du hjälpte ny musik komma ut ur sitt gömställe och drömde ihop några av mina favoritarrangemang och inspelningar", skriver hon på Twitter.

"Vila i frid George Martin. Jag är så ledsen att jag saknar ord. Tänker på Judy och Giles med familj. Kärlek, alltid, Sean", skriver Sean Ono Lennon, son till den avlidne Beatlesmedlemmen John Lennon och Yoko Ono, på Instagram.

Manchesterikonen Liam Gallagher, från banden Oasis och Beady Eye, sörjer också Martin.

"Vila i frid George Martin", skriver han på Twitter.

James Bond-skådespelaren Roger Moore skriver "Oerhört sorgligt att vakna till nyheten att sir George Martin har lämnat oss. Han fick min första Bond-film att låta lysande!". George Martin producerade Paul McCartneys titelspår "Live and let die" till Bond-filmen "Leva och låta dö".

-Han var intresserad av sitt jobb, som en bra producent ska vara. Han ville prata om musik och brydde sig inte så mycket om allt runt om, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

Född 1926 i London.

Utbildad på Guildhall School of Music and Drama.

Producerade alla Beatles-studioalbum förutom "Let it be".

Utmärkelser i urval: hedersdoktor på University of Oxford i Storbritannien och Berklee College of Music i Boston, invald i Rock and Roll Hall of Fame, sexfaldigt Grammybelönad och två hederspriser på Brit Awards.

Mest läst