Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy4ec3b8.jpg

Fem svar om Håkan Juholt

Håkan Juholt blev uppringd av valberedningens ordförande Berit Andnor, när han satt på ett flyg från Afghanistan, berättar GP:s reporter Dick Henriksson.

Vem är Håkan Juholt?

- Så här ser biografin ut: Född 1962, bosatt i Oskarshamn, där han jobbat som journalist och fotograf på lokaltidningen. Vid 32 års ålder blev han riksdagsledamot, och har varit det sedan dess.

Han är Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson sedan mer än tio år. Han är särbo och har två söner. Så här beskrev han sig själv för ett tag sedan.

"Jag är en lite gråhårig, överviktig man."

Och så tillade han "att det kanske är dags att sätta tänderna i något annat" än försvarspolitiken. Det kan man väl säga att han gör nu.

Han har varit biträdande partisekreterare. Då var han främst ansvarig för att hålla kontakten med partidistrikten, vilket säkert gynnat honom i den fyra månader långa jakten på en ny partiledare.

Under ett drygt halvår var Juholt tillförordnad partisekreterare. Han hade visserligen velat bli EU-parlamentariker, men S-ledningen ville hellre utlämna den dåvarande ordinarie partisekreteraren Marita Ulvskog till EU-parlamentet.

När Mona Sahlin skulle bestämma sig för en partisekreterare valde hon bort Juholt till förmån för Ibrahim Baylan.

I sitt eget partidistrikt, Kalmar län, har han varit ordförande i fem år. Han var en av Kalmardistriktets tio kandidater till partiledarposten.

Var står han politiskt inom partiet?

Han har namn och rykte om sig att vara entusiasmerande, en bra agitator och debattör. Flera som GP talat med säger att han håller sig med högerretorik, men agerar som en vänstersosse.

Han har bra koll på försvarspolitik och internationella frågor. Miljöfrågor engagerar honom också. Han är väl insatt i välfärdspolitiken, i synnerhet vård- och skolfrågor.

"En partimedlem i mittfåran", säger den distriktskamrat.

Flera inom partiet tolkade hans uttalande i höstas om att hela partiledningen borde ställa sina platser till förfogande, som en dolkstöt mot Mona Sahlin.

Har han potential att lyfta partiet till valseger 2014?

Det återstår att se. Det finns många sår som först måste läkas, många motsättningar som skall överbryggas innan Socialdemokraterna är stridsberedda. Det blir hans uppgift att skapa enighet, få igång en politisk och ideologisk diskussion som återger partiet ett bortblåst självförtroende.

Han första och främsta uppgift, om han blir vald senare i mars, är att leda arbetet med att ta fram ett nytt partiprogram och nya stadgar. Det skall vara klart till den ordinarie kongressen om drygt två år. Då måste han och den nya partiledningen fått Socialdemokraterna att marschera i takt om det skall bli någon valseger.

Vilka är hans styrkor och svagheter som politiker?

Styrkan är att han är erfaren, har god kännedom om partiet och att han inte identifieras som ansvarig för de två senaste valförlusterna.

Svagheten är att han inte är en kändis, men det lär inte dröja många veckor förrän media rått bot på det handikappet. Om han sedan har styrkan att utnyttja kändisskapet till partiets fördel få vi snart se.

Man skall komma ihåg att Fredrik Reinfeldt var inte direkt någon rikskändis, när han tog över ledarskapet för de sargade Moderaterna för åtta år sedan.

I partiet tog, som sagt, flera illa vid sig, när Håkan Juholt uppmanade hela partiledningen att ställa sina platser till förfogande vid extrakongressen nu i mars. Var han bara oförståndig, eller ville han bli av med henne som petat honom från partisekreterarposten? Den frågan vill S-kvinnorna ha svar på.

Är hans image rätt för Socialdemokraterna 2011?

Den är i alla fall annorlunda. Han har sagt att han är så förbannat trött på alla inom partiet som snackar om förnyelse. Kanske inte riktigt vad den allt högljuddare generationen av partimedlemmar kring de 30 vill höra. Han kan nog inte vänta allt för länge med att förklara sig inför dem, och sedan ta dem ombord på (S-)kutan ganska snart.

Dick Henriksson

Ålder: 48 år

Bor: Bostadsrätt i området Mysingsö i Oskarshamn

Familj: Delbo, två tonårssöner

Karriär: Är ursprungligen journalist. Riksdagsledamot sedan 1994. Sedan förra årets riksdagsval ordförande i försvarsutskottet. Tidigare ordförande i försvarsberedningen. Var en kort period tillförordnad partisekreterare efter Marita Ulvskog, men ersattes av nu avgående Ibrahim Baylan.

Övrigt: Placerar sig själv "något till vänster" på en den politiska skalan. Har sagt att han är "så satans trött på dessa närmast religiösa utropen på förnyelse".

Gymnastik var förmodligen inte Håkan Juholts favoritämne på gymnasiet.

I avgångsbetyget efter tvåårig social linje vid Södertornskolan i Oskarshamn fick den potentiellt blivande partiledaren en etta. I tyska blev det en tvåa.

Desto bättre gick det i engelska, samhällskunskap, historia och socialkunskap, fyror rakt igenom – liksom i teckning.

Treor blev det i maskinskrivning, kontorskunskap liksom konsumentkunskap och matematik.
Snittbetyget var 3,2.

Mest läst