Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Fem av sex studenter utan studentlägenhet

Åtta studentlägenheter. Över 3 500 sökande. Det var utbudet på Boplats Göteborg i går. Den som vill ha tak över huvudet mellan föreläsningarna i höst får räkna med att hyra enkelrum.

– Det är lika besvärligt som tidigare år. Studentantalet ökar och vi tror att bostadssituationen bara kommer att bli sämre, säger Mats Odersjö, vd på SGS studentbostäder.

Studentlägenheterna i Göteborg räcker till en sjättedel av det totala antalet studenter. SGS jobbar tillsammans med bland annat Chalmers studentbostäder för att det ska finnas 2 000 ytterligare studentbostäder tillgängliga 2015 och lika många 2021.

Väntetiderna hos SGS, som har en egen kö, är ett år för studentrum och tre till fyra år för en lägenhet. Ett hundratal lägenheter hos SGS blir lediga den 1 augusti och lika många den 1 september.

– Lösningen är att hyra in sig eller bo i andra hand. Vi kan hjälpa till men man ansvarar då själv för att skriva kontrakt. Det finns även möjlighet att få en sista minuten-lägenhet som någon i kön tackat nej till, säger Mats Odersjö.

Emilia Liljeström, ordförande för Chalmers studentkår, tycker att situationen är beklaglig.

– Jag tror att man som student skulle prestera bättre med ett tryggt boende från dag ett. Det kan vara mycket stressande att flytta mellan vänner eller ta korttidsboenden som man inte har råd med i längden. Staden borde undvika detta om man vill få hit talangfulla studenter, säger hon.

Boplats Göteborgs vd Maria Meyer-Martins berättar att en ström av desperata studenter brukar höra av sig i augusti när antagningen är helt klar.

– Det behövs helt klart fler bostäder för nya studenter, men de senaste två åren har vi kunnat lösa problemet ändå. Vi samverkar mer nu kring att få in privatrum och andrahandslägenheter, förklarar hon.

På Boplats finns det just nu ett sjuttiotal annonser för privatrum. I slutet av augusti är det öppet hus dit både bostadsbolag och privatpersoner med rum att hyra ut kan komma.

– Det löser sig alltid. Sedan är det en annan sak hur lång tid det tar att få det boende som man vill ha, säger Maria Meyer-Martins.

Samtidigt bör den som hyr av privatpersoner vara vaksam. Blockets kundsäkerhetsansvarige Thomas Bäcker varnar för uthyrare som bor utomlands, inte kan träffas innan förskott betalas eller vill använda en anonym betaltjänst.

– På en överhettad bostadsmarknad dyker sådant här upp. Generellt ska man kontrollera identiteten på personen som besitter lägenheten innan betalning. Ingen seriös uthyrare skulle inte vilja träffa en blivande hyresgäst, säger han.

Bild - 1
Bild - 2

Antalet studenter är 60 000. Totalt finns 9 000 studentlägenheter.

Chalmers studentbostäder och SGS studentbostäder står för merparten av dem.

57 procent av kontrakten som förmedlas via Boplats går till personer i åldern 17-30 år.

Mest läst