Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Det är fel att erkänna en stat som delvis styrs av en terrororganisation, skriver SD.

Fel att erkänna Palestina i dag

Ett hastigt erkännande av Palestina kommer inte att skapa bra förutsättningar för fred, skriver bland andra Julia Kronlid (SD).

I den mångåriga konflikten i Israel–Palestina är vår viktigaste målsättning en varaktig fred där båda parter kan leva i fred och säkerhet. Ett hastigt erkännande av Palestina som statsminister Löfven nu vill pressa fram tillsammans med Miljöpartiet, kommer inte att skapa bra förutsättningar för fred.

Ett grundläggande krav för att erkänna en stat enligt folkrätten är nämligen att de styrande kontrollerar sitt territorium. Även om de två tidigare fienderna Fatah och Hamas nu ingått ett avtal ser vi inga tecken på att detta kommer att leda till en långsiktigt fungerande regering, att Hamas kommer släppa kontrollen över Gaza eller att de kommer att kunna styra en stat i enlighet med demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter. Dessutom ser vi det som orimligt att Israel ska behöva acceptera Hamas som trovärdig förhandlingspartner. Hamas är en terrororganisation och har länge varit tydliga med att de vill förinta staten Israel och döda alla judar. Sedan 2005 har de beskjutit Israel med över 11 000 raketer.

Erkänna ett Palestina med Hamas i en samlingsregering är uteslutet. Sverige måste ta avstånd från all form av terrorism. Att Löfven i sin regeringsförklaring kritiserar Isis för dess terror i Irak och samtidigt vill erkänna ett område som delvis styrs av en terrororganisation speglar dubbelmoral. Löfven motsäger sig själv när han både vill se fred i Israel-Palestina och samtidigt vill erkänna ett Palestina, där förutsättningarna för en relation till Israel som präglas av fred och erkännande är så gott som obefintliga.

Avlönar terrorister

Vårt förtroende för Fatah, PLO och Palestinska myndigheten är också lågt. De har inte visat bättring, utan avlönar terrorister och bidrar till att sprida antisemitisk propaganda. En grundförutsättning för svenskt bistånd och ett erkännande bör vara att PLO och Palestinska myndigheten visar tydliga prov på bättring. Ett erkännande i dagsläget riskerar även att försämra relationerna mellan Sverige och Israel samtidigt som Sverige förlorar trovärdighet som neutral fredsmäklare.

Vårt viktigaste mål är i stället att skapa en varaktig fred för båda parter. För att en sådan lösning alls ska vara möjlig att uppnå krävs förhandlingar där både palestinier och israeler tvingas till uppoffringar och avstår från provocerande handlingar. Innan dess måste de palestinska grupperna vara beredda att erkänna Israel som en judisk stat, upphöra med terrorism och ta avstånd från antisemitism, medan Israel behöver förhindra sammandrabbningar mellan bosättare och palestinier på Västbanken. Målsättningen måste vara långsiktig fred och inte att vinna kortsiktiga politiska poäng genom att erkänna en stat som delvis styrs av en terrororganisation.

Julia Kronlid (SD)

ledamot riksdagens utrikesutskott

Björn Söder (SD)

ledamot riksdagens utrikesutskott

Kent Ekeroth (SD)

internationell sekreterare

Mest läst