Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Favoriten Yohio vill förändra

Yohio är den stora favoriten i Melodifestivalens final. 17-åringen hoppas själv att han vinner - för Sveriges skull. -Det vore bra att kunna visa för Europa att vi accepterar sådant som är annorlunda, säger han.

Yohio är trött.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan han vann Melodifestivalens första deltävling i Karlskrona har han inte haft en enda ledig dag. Han har jobbat dygnet runt med att färdigställa det debutalbum han arbetat med sedan i somras och varit i Japan, där han har en parallell karriär, för att spela in en musikvideo och marknadsföra sig.

-Men jag är peppad inför helgen, det är det jag försöker fokusera på nu. Det ska bli jäkligt roligt på lördag, säger Yohio.

Att han på bara några veckor har blivit en av Sveriges hetaste artister har han inte märkt särskilt mycket av.

-Jag sitter ju mest hemma eller i studion. Så jag har inte märkt av det så mycket på det sättet, förutom att folk känner igen mig när jag går till affären, säger Yohio.

Skyddades av polis

Tidigare i veckan fick han dock ett kvitto på att han gjort avtryck med sin musik och sin visual kei-look. Tusentals personer kom till ett köpcentrum utanför hemstaden Sundsvall när Yohio skulle signera singlar och extra vaktpersonal fick kallas in.

-Det var det galnaste jag varit med om i mitt liv, helt vrickat. Och att gå från att åka dit och handla till att gå runt där med åtta vakter och fem poliser som skyddar en från galna fans, det är också ganska sjukt, säger han.

Yohio upptäckte då att många av hans fans är väldigt unga barn.

-Femåringar går till dagis utklädda till mig, som att jag är någon slags superhjälte. Det känns bra att kunna påverka så unga människor på ett bra sätt, att ta bort deras fördomar om att vara annorlunda. Fortsätter det så här kommer det att bli mycket bättre för nästa generation, säger han.

Stor press

Inför Melodifestivalens final på lördag är Yohio storfavorit. Spelbolagens odds är så låga att man knappt får tillbaka insatsen om man satsar en slant på hans "Heartbreak hotel".

-Det är alltid farligt att vara favorit och det blir också en stor press. Men det är bra att Sverige tycker så, att man har gått ifrån det trångsynta sättet att tänka på. Jag tycker att det bevisar en förbättring i samhället, säger Yohio.

Den största konkurrensen ser han bland de andra unga finalisterna.

-Det verkar som att det är vi som ska slåss i finalen, publiken suktar efter unga artister just nu. Precis som resten av världen, om man kollar runt så är det Justin Bieber, One Direction och allt sådant där, säger Yohio.

Några större förändringar i hans nummer kan man dock inte vänta sig.

-Vi har ändrat på några småsaker och det blir lite mer eld. Men inte mer än så, det är inte smart att ändra på ett vinnande koncept, säger Yohio.

Ålder: 17 (fyller 18 i sommar).

Bor: Sundsvall.

Bakgrund: Med en pappa som spelar gitarr i Corroded och en farbror som spelar klaviatur i Takida är det inte konstigt att Yohio tidigt började spela musik. Han är gitarrist i bandet Seremedy, verksamma i den japaninfluerade och moderelaterade musikgenren visual kei, och som soloartist har han tidigare rönt framgångar i just Japan. Yohio skriver vanligtvis all sin musik själv och han gav i fjol ut en ep där han sjunger på japanska. Han har dock inte varit med och skrivit Melodifestivalbidraget "Heartbreak hotel" som musikaliskt skiljer sig från hans tidigare material.

Aktuell: Storfavorit i Melodifestivalens final på lördag. Den 27 mars släpps sedan soloalbumet "Break the border" där han sjunger på engelska. I april släpps skivan i Japan med texter på japanska.

...sitt kommande album:

-Det är jag, det går inte att beskriva på något annat sätt. Där finns en väldigt hård låt med skrik och growl och allt möjligt. Sedan finns det jättepoppiga låtar, en gitarrinstrumental och en pianolåt. Jag har ju skrivit hela skivan innan "Heartbreak hotel" kom in i bilden så den blir lite som en enstöring.

...sina ny fans:

-Alla barnfamiljer som beställer min skiva och lyssnar på den i bilen, de kommer ju att få en chock. Särskilt den hårda låten. Men jag skrev den ju innan jag visste att jag skulle få fans som är fem är gamla. Barn kan å andra sidan lyssna på vad som helst, de kommer nog bara att stå och headbanga när jag growlar. Det är föräldrarna som kommer säga att det inte är musik.

...att bli profet i sin egen hemstad:

-Det är väldigt oväntat, det är så mycket jante där uppe och det har alltid varit kallt när det gäller mig och mitt band, aldrig någon större uppståndelse. Men nu, jag var på lunch med en massa höjdare och landshövdingen häromdagen, de önskade mig lycka till. Och jag fick blommor av kommunalrådet. Nu är de stolta. Det är skönt att få stöd från sin hemstad på det sättet.
Mest läst